Kegyetlen hőség van

2010.07.13. 09:58 Módosítva: 2010.07.13. 13:46
Kedden az ország nagy részére kiadták a harmadfokú figyelmeztetést - közölte Fodor Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa kedd reggel az MTI-vel.

A hőség miatti piros - azaz a legmagasabb, harmadfokú - riasztást kedden a közép-magyarországi, közép- és nyugat-dunántúli, valamint a dél-alföldi régióban adják ki, mivel a napi középhőmérséklet 27 Celsius foknál magasabb lehet. Az ország többi részén narancssárga riasztás várható, mivel azokon a területeken is valószínűleg 25 foknál magasabb lesz a napi középhőmérséklet.

Eközben a Dél-Alföldön és az ország északi régiójában területeken heves zivatarra, viharos szélre és akár jégesőre is számítani kell.

Szerdára - az OMSZ honlapján található előrejelzés szerint - a dél-dunántúli régió kivételével mindenhol harmadfokú riasztás várható.

Forrás: OMSZ - met.hu
Forrás: OMSZ - met.hu

Fodor Zoltán azt is elmondta, hogy a harmadfokú figyelmeztetést akkor szokták kiadni, ha legalább három napig várható tartós meleg, márpedig most a hétvégéig garantálható a hőség. Kedden a maximumhőmérséklet több helyen elérheti a 35, csütörtök-pénteken pedig akár a 37 Celsius fokot is.

A napi középhőmérséklet hétfőn is több helyen meghaladta a 25 fokot, és az OMSZ szerint már kedden lesz olyan terület is, ahol 27 fok körül alakul az átlag. Az OMSZ munkatársa megemlítette, hogy éjszaka sem nagyon hűl le a levegő, emiatt a helyzet napról-napra "romlani" fog. Péntek már az éjszakai átlaghőmérséklet is 20-25 fok körül alakulhat.

Kedden a közép-magyarországi és a dél-alföldi területek kivételével az egész országban lehet számítani zivatarokra is, amelyeket erősebb széllökések és jégesők kísérhetnek. A zivatarok sem hoznak azonban felfrissülést, mivel nő a levegő páratartalma.

Este is nyitva vannak a strandok

Meghosszabbított nyitva tartással üzemelnek a budapesti strandok a hőségriadó miatt. Az intézkedés a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. összes strandjára vonatkozik, ezek este 8 óráig lesznek nyitva. A strandokon vizet is osztanak a látogatóknak. A BGYH Zrt. a fürdőkben, amelyeket elsősorban az idősebbek látogatnak, 7 darab defibrillátort - újraélesztéshez használt készüléket - helyezett el.

A fővárosban is érvényes másodfokú hőségriadó miatt a közterület-fenntartók folyamatosan locsolják az utakat. Több forgalmas csomópontban hűtött vizet is osztanak a fővárosban.

A Fővárosi Kertészeti Zrt. megnyitja a közterületeken lévő ivókutakat és naponta többször locsolja a zöld területeket.

A budapest.hu internetes oldalon elérhető azoknak a budapesti épületeknek a listája, ahova bárki betérhet hűsölni a hőségriasztás ideje alatt.

A MÁV is figyel

Folyamatosan méri az ország területén a vasúti sínek hőmérsékletét a MÁV a kánikula idején. Ha a pálya túlforrósodik, akkor azonnali sebességkorlátozást vezethetnek be. A fővárosi fejpályaudvarokon - a Nyugatiban, a Keletiben és a Déliben - a vasúttársaság munkatársai ásványvizet osztanak az utasoknak. Ha a sínek hőmérséklete 45 Celsius fok fölé emelkedik, úgynevezett "fokozott pályafelügyeletet" kell bevezetni.

A tartós kánikula szerkezeti változásokat okozhat a vasúti pályában, a magas sínhőmérsékletnél - 50-60 Celsius fok között - a pálya deformálódhat. Ha ennek jelei mutatkoznak, a vasúttársaság a biztonság érdekében sebességkorlátozást vezet be. A pályahibákat éjjel javítják, amikor csökken a sín hőmérséklete.