Csillapodik a hisztéria Felsőzsolcán

2010.07.13. 14:51 Módosítva: 2010.07.13. 18:23
Elindult a ruhák és bútorok kiosztása az árvízkárokat szenvedett lakosok között Felsőzsolcán. A lakosok, akik a múlt héten demonstrációt szerveztek a polgármesteri hivatal elé, és a városvezetés lemondását követelték, körlevél formájában kaptak választ feltett kérdéseikre. Reménykednek, hogy Fehér Attila betartja a körlevélben leírt ígéreteit.

A tüntetés egyik szervezője, Kovácsné úgy tudja, hogy megindult az adományosztás a rászorulók között. „Kaptunk egy körlevelet, amiben a polgármester megírta, hogy megalakult az adományozási bizottság, és hogy a máltaiaknál lehet bejelenteni az igényeket. Le volt írva, hogy mit fognak tenni a megmaradt tisztítószerekkel, bútorokkal, mikor kezdik a ruhaadományok osztását, és hogy a megmaradt élelmiszerek a konyhára kerülnek, ebből fognak ételt osztani azoknak, akik segítenek a felújításban” – meséli az asszony.

A négyoldalas körlevélben, melyet a város minden házába bedobtak, a demonstrálók korábban feltett kérdéseikre is választ kaptak. „A helyi újság cikkében válaszolt a polgármester, meg külön is válaszolt. Megírták azt is, hogy jelenleg harminc millió forint pénzadomány van, ennek az elköltéséről pedig a képviselőtestület fog dönteni. Ígéretet már kaptunk, reméljük, hogy be is fogják tartani.”

Kovácsné a demonstráció óta még nem kapott semmit, de azt mondja, ez azért van, mert a települést három részre osztották, és ők nem az elsők közt szerepelnek a listán.

„Elvileg hétfőn kezdték meg a ruhák kiosztását, két iskolában és a tüzépnél. Az első körzetben van benne az Akác utca, vagyis a cigánysor, azok biztos elmentek a ruhákért. A mi utcánk 16-ára van beosztva, de mivel ruhára nincs szükségünk, mert azt már kaptunk, valószínűleg nem fogok elmenni.”

Elege van az egészből

Egy másik helyi lakos viszont azt mondja, nem akar többé azzal foglalkozni, ami a városban történik adományozás címén.

"Az egészből már elegem van, mert itt sokak részéről teljesen hiányzik az emberiesség, csak azt nézik hogy a másik mit kap és hogy kap. Pedig sok olyan is van köztük, akiknél még víz sem volt" - mondja a férfi, aki a vasárnap a Velvet/Poronty által szervezett ruhaosztásban is segített.

Elmondása szerint sokan azt szeretnék, ha pénzt kapnának, nem pedig ruhaadományokat. "Egy része jogos volt a tüntetésnek, az élelmiszer visszatartást én sem helyeslem, mert az árvíz alatt is visszatartottak sok kenyeret, amit a mentésben résztvevők közt akartak szétosztani, de mind megpenészedett, és az egészet ki kellett dobni. Olyan emberek is voltak tudomásom szerint a tüntetésen, akiknek nem is állt vízben a házuk. Lejáratták saját magukat."

A kordinátor szerint csend van a faluban

Orosz Csaba, az adományozási bizottság kordinátora szerint hétfő óta osztják a ruhát, eddig két-háromszáz károsult kaphatott belőle.

"Elkezdődött a ruhaosztás tegnap, fejenként egy zsák ruhát vihetnek el. Nem azt mondom, hogy tolonganak az emberek, de azért jópáran vannak. Nyugodtan lehet válogatni, nincs lökdösődés, az összeválogatott ruhák mellé pedig egy karton ásványvizet és egy dezodort adunk, és úgy néz ki, hogy működik is ez a rendszer, mert nyugalom és csend van" - számolt be Orosz.

A bútorokat múlt héten csütörtökön kezdték el kiosztani, azóta a kordinátor becslése szerint körülbelül 40 helyre tudták kiszállítani az adományt. Építkezéshez szükséges anyagokat viszont nem osztanak.

"Építőanyag nem lett kiosztva, mert eddig maximum felajánlás érkezett, de szerintem egy héten belül valószínűleg azt is elkezdjük osztani. Elsősorban azok kapnak majd belőle, akiknek már nincs rom a telkén, vagy azok, akiknek a külső vakolásra, a ház rendbetételére Persze előtte ki kell még találni egy elosztási rendszert, hogy igazságosan kapják meg az emberek az adományt."

Vitatéma volt a parlamentben is

Hétfőn a parlamentben sokan napirend előtt beszéltek az árvízről. Vona Gábor szabályos riportot közölt felsőzsolcai látogatásáról, amelyben megemlítette: az önkormányzat és az állam kevés segítséget tudott nyújtani, a magyar nemzeti gárda ellenben sokkal többet. Felszólalása nagy részében a szerinte cigányok által elkövetett fosztogatásokkal volt elfoglalva.

Tállai András a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára válaszul hosszasan sorolta a kormány intézkedéseit, és kifejtette, hogy a rendőrség szerint nem volt a településen fosztogatás.

Nyomoz a rendőrség

Tanúk meghallgatásával és szakértők bevonásával kutatja tovább a Felsőzsolcára júniusban lecsapó árvíz felelőseit a rendőrség. Az ügyészség kiemelten felügyeli az ügyet, míg a szaktárca államtitkára más úton keresi azt, aki hibázhatott, írja a fn.hu.

Martosi György, a Borsod Megyei Főügyészség szóvivője elmondta, a rendőröknek egyelőre két hónapjuk van, hogy a bekért iratokon túl tanúkat és szakértőket hallgassanak meg.