Nem lesz elég a pénz az újjáépítésre Felsőzsolcán

2010.07.13. 15:41
A Felsőzsolcán összedőlt házak újjáépítésére nem lesz elég a kormán által megítélt 1,7 milliárd forint, ezért a település alpolgármestere azt javasolja a képviselőtestületnek: kérjenek egyedi elbírálást és további támogatást a kormánytól. Eszlári Györgyi az Indexnek azt mondta: a megítélt összeg duplájára lenne szükség ahhoz, hogy a megrongálódott házakat rendbehozzák, elszállítsák a törmeléket, és a megsemmisült ingóságokat is pótolják.

Egyedi döntést szeretne kérni a kormánytól Felsőzsolca újjáépítésére a település alpolgármestere, mert álláspontja szerint a múlt héten megjelent kormányhatározatban megítélt összeg nem lesz elég a város újjáépítésére. Eszlári Györgyi, Felsőzsolca alpolgármestere, Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő, a városi újjáépítési bizottság elnöke ilyen tartalmú előterjesztést nyújt be a képviselőtestülethez.

“Kimondható, hogy Felsőzsolcát sújtotta a leginkább az árvíz az országban. A település vezetése az árvíz előtt nem kapta meg a szükséges információt a várható veszélyről. Hiába kezdtük meg a védekezést, senki nem számított ilyen mennyiségű vízre, és nem kaptunk szakszerű irányítás sem. Azt szeretnénk elérni, hogy Felsőzsolca helyreállítására a kormány külön megoldást dolgozzon ki” - mondta Eszlári Györgyi.

A múlt héten megjelent  kormányhatározat csak az összedőlt és életveszélyessé vált házakra ad támogatást. A dokumentum szerint az árvízben összesen 317 ingatlan dőlt össze vagy vált lakhatatlanná, ebből 173 Felsőzsolcán van. A kormány Felsőzsolca helyreállítására 1,7 milliárd forintot ítélt meg.

Azóta Felsőzsolcán már 210 házat nyilvánítottak lakhatatlanná, amelyet le kell bontani. Szakemberek szerint ez a szám felmehet 240-re is, mondta Eszlári Györgyi. Felsőzsolca 2200 lakóingatlanából egyébként 1800 rongálódott meg valamilyen mértékben.

A Felsőzsolca újjáépítésére megítélt 1,7 milliárd forintos összeg nem lesz elég, mondta az alpolgármester. “Szeretnénk elérni, hogy a keretösszeget ne csak újjáépítésre, de a megrongálódott házak rendbehozatalára is fel lehessen használni. Felsőzsolcán nagyon sok ember veszítette el értékeit és nagyon sok autó vált használhatatlanná. Fontos lenne, hogy a támogatás a törmelék elszállítására és a megsemmisült ingóságok pótlására is felhasználható legyen.” Az Index kérdésére, hogy mennyivel több támogatásra lenne mindehhez szükség, Eszlári Györgyi azt válaszolta: becsléseik szerint a megítélt 1,7 milliárd forint duplájára.