Szerdán is marad a kánikula

2010.07.13. 17:46 Módosítva: 2010.07.13. 18:00
31-36 fok lesz napközben, a meteorológiai szolgálat harmadfokú figyelmeztetést adott ki. Folyamatosan locsolják az utakat, mérik a sínek hőmérsékletét, a mentősök a szokásosnál több riasztást kapnak.

Szerdán is rendkívül meleg időre kell számítani, a napsütést csak délután zavarhatják gomolyfelhők, és helyi záporok, zivatarok is kialakulhatnak, mondta Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa kedden délután.

A szél többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, de a zivatarokat viharos széllökések kísérhetik. A hőmérséklet hajnalban 16 és 21 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között várható.

Szerdára az ország nagyobb részére adtak ki a hőség miatt harmadfokú figyelmeztető jelzést, és valószínű, hogy később az ország egész területére kiterjesztik.

Este is nyitva vannak a strandok

Meghosszabbított nyitva tartással üzemelnek a budapesti strandok a hőségriadó miatt. Az intézkedés a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. összes strandjára vonatkozik, ezek este 8 óráig lesznek nyitva. A strandokon vizet is osztanak a látogatóknak. A BGYH Zrt. a fürdőkben, amelyeket elsősorban az idősebbek látogatnak, hét defibrillátort - újraélesztéshez használt készüléket - helyezett el.

A fővárosban is érvényes másodfokú hőségriadó miatt a közterület-fenntartók folyamatosan locsolják az utakat. Több forgalmas csomópontban hűtött vizet is osztanak a fővárosban.

A Fővárosi Kertészeti Zrt. megnyitja a közterületeken lévő ivókutakat és naponta többször locsolja a zöld területeket.

A budapest.hu internetes oldalon elérhető azoknak a budapesti épületeknek a listája, ahova bárki betérhet hűsölni a hőségriasztás ideje alatt.

A MÁV is figyel

A MÁV folyamatosan méri a vasúti sínek hőmérsékletét. Ha a pálya túlforrósodik, akkor azonnali sebességkorlátozást vezethetnek be. A fővárosi fejpályaudvarokon - a Nyugatiban, a Keletiben és a Déliben - a vasúttársaság munkatársai ásványvizet osztanak az utasoknak. Ha a sínek hőmérséklete 45 fok fölé emelkedik, úgynevezett "fokozott pályafelügyeletet" kell bevezetni.

Sokan nem fogadtak szót

A hőség miatt 100-150 hívással több riasztást kaptak kedden is a mentősök, mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Sokan nem vették komolyan a figyelmeztetést, hogy nagy bevásárlásaikat ne a legveszélyesebb déli órákban bonyolítsák, ezt igazolja, hogy sok bevásárlóhely közelében történt rosszulléthez riasztották őket.

Főleg az idős, szívbeteg emberek viselik nehezen a kánikulát, közülük láttak el sokat a mentősök. Nekik különösen ajánlják, hogy a bevásárlásaikat inkább kora délelőttre vagy késő délutánra időzítsék, és a déli órákban húzódjanak hűvös helyre. Ilyenkor is vigyenek magukkal vizet, hogy a folyadékvesztést pótolni tudják.