A viharper felfüggesztését kérte a minisztérium

2010.07.14. 10:47
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) peren kívül egyezkedne a 2006. augusztus 20-i budapesti vihar károsultjaival. A minisztérium emiatt a bíróságtól azt kérte, hogy szüneteltessék a károsultak által indított pert, melyben a minisztérium a negyedrendű alperes. A peren kívüli egyezségre a kártérítési igények kapcsán egyébként az országgyűlés határozata alapján van lehetősége a tárcának.

A Fővárosi Bíróság tájékoztatása szerint a peres eljárás szüneteltetését azért kérte a minisztérium - mint negyedrendű alperes - mert az országgyűlés határozata szerint peren kívüli tárgyalásokra lenne lehetőségük a tárcát, illetve több más szervezetet beperlőkkel. A kártérítési igényeket a Magyar Államkincstáron keresztül fedeznék.

A bíróság értesíti az érintetteket és az ő nyilatkozataiktól függ, hogy szüneteltetik-e a pert, vagy folytatódik az eljárás.

A harminchárom károsult még 2007. február 22-én nyújtott be keresetet a bírósághoz, és abban a 2006. augusztus 20-i tűzijáték idején elszenvedett sérüléseik miatt akarnak kártérítést a Nexus Reklámügynökség Kft.-től, az Absulot Pyro Kft.-től, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól, az akkori Miniszterelnöki Hivataltól és a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól. A felperesek száma időközben harmincnégyre nőtt és hatodrendű alperesként az Országos Meteorológiai Szolgálatot is perbe vonták.

2006. augusztus 20-án este, a hagyományos fővárosi tűzijáték idején hatalmas vihar tört ki Budapesten. Özönvízszerű eső zúdult főként a főváros belső kerületeire és 100 km/h-nál is erősebb szél fújt. A vihar miatt rengeteg fa kidőlt, faágak törtek le és a tűzijátékra összegyűlt tömegre zuhantak. Több száz ember megsérült, öten meghaltak.