Csütörtökön az egész ország piros lesz

2010.07.14. 10:30 Módosítva: 2010.07.14. 15:27
A tartós hőség miatt szerdán a dunántúli régióban narancsszínű, az ország többi részén pedig piros figyelmeztetés van érvényben, csütörtökre pedig már az egész országra kiadta a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az ország nagy részében 27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Ennél alacsonyabb átlaghőmérséklet elsősorban a Dunántúl délnyugati részén, az Északi-középhegységben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lehet, illetve egyes mélyebben fekvő völgyekben. Csütörtökön azonban várhatóan az egész országban 27 fok felett lesz a napi középhőmérséklet.

Szerdától szombatig - de nagy valószínűséggel még vasárnapig - meglesz a 27 fok feletti napi középhőmérséklet. Vasárnap valószínűleg érkezik egy hidegfront, amely heves zivatarokkal jár, ez azonban még bizonytalan. Nem tudni, hogy az ország mely részén és mennyire mérsékli a hőmérsékletet.

A mostani előrejelzések szerint elképzelhető, hogy átmeneti lesz a hidegfront. A felfrissülés után pedig van rá esély, hogy jövő héten folytatódik a kánikula, ugyan enyhébb formában, de továbbra is 30 fok körüli maximumokkal.

A zivatarokat tekintve a közép-dunántúli régió kivételével az egész országban citromsárga riasztás van érvényben. Az ország keleti harmadában a déli óráktól alakulhatnak ki zivatarok, a Dunántúl délnyugati részén pedig elvétve van rá esély.

Ezeket néhol 60-90 km/h erősségű szél, jégeső, lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék kísérhet. Egy-egy hevesebb zivatar is kialakulhat, amelyet nagyobb méretű jég és károkozó szélroham kísérhet, de ennek kicsi az esélye.

Elrendelték a harmadfokú hőségriasztást

Az egész ország területére elrendelte a legmagasabb, III. fokú hőségriasztást az országos tiszti főorvos. Paller Judit döntéséről már értesítette a kórházakat, az egészségügyi intézményeket, a regionális tisztiorvosi szolgálatokat, hogy tegyék meg a megfelelő intézkedéseket. Az országos tiszti főorvos tájékoztatta az önkormányzatokat is, hogy szükség szerint hívják össze a védelmi bizottságokat.

Sebességkorlátozás néhány vasútvonalon

A túlmelegedett sínek miatt néhány vasútvonalon csökkenteni kellett a vonatok sebességét, közölte a Mávinform. A Budapest-Szolnok-Debrecen vonalon, Karcag és Kisújszállás között legfeljebb 60 km/órával mehetnek a szerelvények az egyik vágányon. Az erre közlekedő vonatok néhány percet késhetnek.

A Nyíregyháza-Nyírbátor vasútvonalon több helyen 20 km/órás sebességkorlátozást kellett bevezetni, az erre utazók 15-20 perc késésre számíthatnak. Ugyanez a helyzet Debrecen és Nyírábrány között, ott szintén 15-20 percet késhetnek a vonatok.

Budapesten a Bécsi út és a Reitter Ferenc utca között nem járnak az 1-es és az 1A jelzésű villamosok, mert a hőség miatt felpúposodtak a sínek.

Csúcs közelében az áramfogyasztás

A rendkívüli meleg hatására változatlanul jelentős az áramfogyasztás Magyarországon: szerdán 14 órakor 5983 megawatt volt a villamosenergia-rendszer terhelése. Az eddigi nyári rekord, a 2007-ben mért 6320 megawatt idején helyenként 40 fokot meghaladó volt a hőség.