Frissen leszereltek nem lehetnek politikusok

2010.07.14. 11:54
A Fidesz javaslata szerint leszerelésük után három évig nem indulhatnának országgyűlési, önkormányzati vagy európai parlamenti választásokon honvédségi, rendőrségi, illetve nemzetbiztonsági alkalmazottak.

Kocsis Máté, a honvédelmi bizottság fideszes elnöke  Lázár János fideszes frakcióvezetővel közösen nyújtotta be azt az alkotmánymódosítást, amely értelmében leszerelésük után három évig nem indulhatnak országgyűlési, önkormányzati vagy európai parlamenti választásokon honvédségi, rendőrségi, illetve nemzetbiztonsági alkalmazottak. A honvédelmi bizottság fideszes elnöke szerint leginkább a kormánypártokat érinti a rendvédelmi szervek dolgozóinak politikai karrierjét szabályozó alkotmánymódosítás. Kocsis Máté szerdai sajtótájékoztatóján közölte: a tervezet célja, hogy eltávolítsa a politikát a rendvédelmi szervektől.

Az eredeti javaslat öt évben határozta volna meg a türelmi időt. A honvédelmi bizottság hétfői ülésén kérdezett rá Borkai Zsolt, a bizottság tagja és Győr fideszes polgármestere, hogy mikortól lépne életbe a módosítás, és azt a választ kapta, hogy már az őszi önkormányzati választásokon. Ám Borkai Zsolt csak négy éve szerelt le, 2006-ig ugyanis a győri Béri Balogh Ádám Honvéd Középiskola igazgatója volt alezredesi rangban, vagyis az ötéves határidő bevezetésével nem indulhatott volna újra a polgármesteri tisztségért. Kocsis Máté elmondta: nem Borkai Zsolt miatt módosítják az alkotmányt, hanem számtalan frakciótag jelezte, hogy szerintük elég a három év.

A kormánypárti képviselő szerint az alkotmánymódosításra azért van szükség, mert különösen 2006 óta a "rendvédelmi szervek összefonódtak a politikával", holott inkább távolodniuk kellene egymástól.