A Jobbik megvédte Novák Elődöt

2010.07.15. 11:51
A Fidesz, a KDNP, az MSZP és az LMP is elítélte Novák Előd, jobbikos képviselő hétfői parlamenti bekiabálását. A Jobbik nem szólítja fel lemondásra képviselőjét, mert elfogadják a politikus bocsánatkérését. Az Országgyűlés három napig ülésezik a jövő héten.

Novák Előd hétfőn a parlamenti ülésen azt kiáltotta be a mentelmi ügyek tárgyalása közben, hogy "lógjon". A Jobbik országgyűlési képviselője ezt tréfának szánta, ám a köztévé reggeli műsorában bocsánatot kért kijelentéséért.

Az ellenzéki politikus jövő hétfőn napirend előtti felszólalásban is meg fogja követni azokat, akiket kijelentésével megsértett. Parlamenti mandátumáról nem mond le, ezt pedig a pártja sem kéri tőle, mondta Farkas Gergely, a Jobbik frakcióigazgatója.

A házbizottság csütörtöki ülésén nem támogatta az MSZP módosító javaslatait, mondta az ülés után Mesterházy Attila. A párt elnök-frakcióvezetője egyebek mellett az államfő újabb ingatlanhoz jutását szerette volna törvényesen korlátozni, de azt is kezdeményezték, hogy a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata mellé függesszék ki Orbán Viktor miniszterelnök fényképét is.

Fontos döntések előtt állnak

Az Országgyűlés jövő héten három napon át ülésezik. A rendkívüli nyári ülésszak utolsó ülésnapjai hétfőn, szerdán és csütörtökön lesznek. A parlament a rendes őszi ülésszakát szeptember 13-án, hétfőn kezdi meg.

Az előzetes napirend szerint csütörtökön választják meg az Országgyűlés új elnökét, az Országos Választási Bizottság tagjait és a Független Rendészeti Panasztestület egy tagját is.

Ugyancsak csütörtökön választ alkotmánybírákat a Ház. A rendkívüli ülésszak zárónapján - csütörtökön - számos törvényt alkot, illetve módosít a parlament így várhatóan módosítják egyebek mellett a sporttal összefüggő egyes törvényeket, az idei költségvetést, a kis- és középvállalkozások támogatásáról szóló törvényt, a Nemzeti Földalapról és a közbeszerzésekről szóló törvényeket.

Döntés születhet a kormány gazdasági csomagjáról és az alkotmány módosításáról is. Várhatóan határozat születik majd a Nemzeti Összetartozás Napja, vagyis a trianoni évforduló iskolai emléknappá nyilvánításáról, de dönthetnek a médiatörvényről is.