Hol legyen az Index utca? – Fülöpháza

2010.07.15. 08:45
Felhívásunkra tucatnyi magyarországi település önkormányzata jelentkezett. Közülük nyolc helységben a képviselőtestület szándéknyilatkozatot fogadott el: ha megnyeri a szavazást, elnevez egy utcát, teret vagy parkot az Indexről. A jelentkezők egyenes kieséses rendszerben csapnak össze egymással. Az első fordulót Besence nyerte Zubogy ellen; most Zalaköveskút csap össze csap össze a Bács-Kiskun megyei Fülöpházával.
indexutca 450 1ford

Szolgálati közlemény

Csütörtök kora délután észrevettük, hogy az addig folyamatosan nagy fölénnyel vezető települést egyik pillanatról a másikra megelőzte a másik versenyző. A log fájlokból kiderült, hogy csalásról van szó. Péntek reggel  leállítottuk a szavazást.

A második fordulót Zalaköveskút nyerte Fülöpházával szemben. Elnézést kérünk azoktól, akik jóhiszeműen az utóbbi településre szavaztak. A győztesnek gratulálunk. A verseny tisztaságáért továbbra is mindent megteszünk.


Nagyobb térkép

Nem teljesen egyértelmű, hogy mégis hogy hívják most azt a rövid utcácskát, amit a Kecskemét közeli Fülöpháza szívesen elnevezne az Index.hu-ról. A Google Maps szerint a település határáig tartó út a Rózsa utca folytatása, de Pásztor Géza alpolgármester esküszik, hogy a hivatalos íratok szerint az a pár száz méter márpedig Lenin utca. Még mindig.

Hol legyen az Index utca? – Fülöpháza

Annyi biztos, hogy azért esett erre az útszakaszra a legfrissebb adatok szerint 893 fős település vezetőinek választása, mert egyetlen ember sem él az utcában, így nem kell majd átírni a lakcímkártyákat, a jogosítványokat, és megannyi hivatalos iratot. Az utcácska azért nem a pusztát szeli keresztül, csak a lakók szerencséjére minden porta máshova nyílik.

A magyar hagyományoknak megfelelően Petőfi Sándor utcának nevezett főutcáról érkezve először a templomkert mellett haladunk el, amit idén búzával vetettek be, majd elmegyünk pár hátsókert mellett, végül megérkezünk Garaczi Ferenc házához, ami előtt traktorok, munkagépek, és pár IFA parkol. Ezután már csak külterület jön, a ház előtti sárban disznók röfögnek unottan, odabent pedig tehenek böffentik fel éppen a szalmát.

Fülöpháza. Fotó: Huszti István
Fülöpháza. Fotó: Huszti István

A megyeszékhelytől, Kecskeméttől 20 kilométerre fekvő Fülöpháza is megpróbál tenni az elvándorlás ellen, többek között újból akarják nyitni a két éve felújított, majd gyorsan be is zárt általános iskolát, addig is színjátszó körrel, tánccsoporttal, sőt humorszakosztállyal próbálják javítani a fiatalok hangulatát.

Emellett a település nagyon bízik a falusi turizmusban, hiszen a falu határában kezdődnek a kiskunsági vándorhomok-dűnék, egy nagyobb homokozónyi Szahara a Volán-busszal ingázó magyar vidéki valóság kellős közepén.

Fülöpháza legnagyobb vonzereje mégsem ez, hanem a vendégszeretet. Garaczi Ferenc például mihelyt meglátott minket, kitessékelte stábunkat a disznóknak fenntartott magándagonyából, de csak azért, hogy megkínálja a teljesen ismeretlen, sárban botladozó szerencsétleneket némi pálinkával. Innentől kevesebb részletre emlékszünk.

indexucca

Fülöpháza

Megye: Bács-Kiskun. Lakosainak száma: 893. Területe: 46 km2 Webszájt: nincs. Címer: öt nádbuzogány, rajta korona