Július végére enyhülhet a balatoni szúnyoginvázió

2010.07.16. 15:57
Siófok környékén már kevesebb a szúnyog, de a Balaton környékén még számos területen szúnyoginvázióval küzdenek. A főszezon végéig még két kémiai irtást terveznek, de már július végére javulhat a helyzet.

A szakemberek szerint július végére enyhülhet az esténként turistariogatóvá váló balatoni szúnyoginvázió, de szükség lesz újabb kémiai irtásokra, amelyhez - a kimerülő keret miatt - további forrás biztosítására kérte fel a tóparti önkormányzatokat a Balatoni Szövetség (BSZ) egy körlevélben, mondta Balázs Árpád, a BSZ elnöke, Siófok polgármestere pénteken.

Beszámolója szerint a szúnyoginvázió enyhülését Siófok környékén már érzékelni lehet, de ott, ahol a természetvédelmi területek közelsége miatt csak keskeny sávban engedélyezik az irtást, alig észlelhető a beavatkozások hatása a gyorsan betelepülő szúnyogutánpótlás miatt. A szúnyoggyérítést elrendelő kutatócsoport szerint a meleg, száraz időjárásnak köszönhetően, várhatóan július végétől már mindenhol alábbhagy az invázió, tette hozzá.

Balázs Árpád szerint ugyan az idei balatoni szúnyogirtásra szánt keret kimerülőben van, de a turisztikai övezet nem engedheti meg magának, hogy emiatt elmaradjon szükséges beavatkozás. Ezért a BSZ körlevélben fordult a tóparti önkormányzatokhoz, hogy készüljenek fel arra, további, a költségvetésükben nem tervezett összeget kell befizetniük a célra. A polgármesterek eddigi visszajelzései szerint több helyen még nem tudják, hogy honnan, de elő akarják teremteni az összeget. A BSZ hétfőn értékeli ki a válaszokat.

A tóparti önkormányzatoknak a településeik nagyságrendje szerint kell kivenniük a részüket a szúnyogirtás költségeiből, ami egy-egy alkalommal 9,6 millió forintra rúg. Ilyen invázió idején csak kémiai beavatkozásról lehet szó, amelyből várhatóan még kettőre lesz szükség a főszezon végéig.

A balatoni önkormányzatok még számolnak azzal is, hogy az egyik, teljesen hatástalannak bizonyult irtás helyett a szolgáltató garanciálisan elvégez majd egy beavatkozást, továbbá arra, hogy a háttérben az illetékes tárcával zajló egyezkedés sikerre vezet, és visszaáll a régi rend, miszerint az állam a jelenleginél nagyobb hozzájárulással, ismét állja a szúnyogirtás költségeinek felét.