LMP: Stumpf nem felel meg a törvényi követelményeknek

2010.07.16. 16:14

Az LMP szerint az Orbán Viktor kormányfő által alkotmánybírónak javasolt Stumpf István nem felel meg az alkotmánybírákról szóló törvény követelményeinek. Schiffer András frakcióvezető pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, habár Stumpf István kiváló ifjúságkutató és politológus, de nem felel meg a vonatkozó törvény követelményeinek, a jogszabály ugyanis legalább 20 éves szakmai gyakorlatot vagy pedig kiemelkedő elméleti tudást és meghatározott tudományos fokozatokat ír elő. Közölte, hogy a jelölt ezeknek a kritériumoknak nem felel meg.

Bihari Mihályról egyébként úgy vélekedett, hogy ellene nincs kifogásuk, mert korábbi alkotmánybírói, szakmai munkája megfelelő volt.

Schiffer András megjegyezte, Stumpf Istvánnak van jogi diplomája és tanított az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, de politológiával foglalkozik. Hozzátette, a törvényi kritériumok közül még annak felel meg, hogy elmúlt 45 éves.

A frakcióvezető szerint az sem túl ízléses, hogy a miniszterelnök korábbi helyettesét, az első Orbán-kormány volt kancelláriaminiszterét jelöli. Kijelentette, hogy az LMP nem támogatja Stumpf István megválasztását. A frakcióvezető közölte azt is, az LMP hivatalosan is megnevezte az ezzel foglalkozó parlamenti eseti bizottságnak, hogy Bándi Gyulát, Lehoczkyné Kollonay Csillát és Tóth Mihályt szeretné alkotmánybírónak jelölni.

Schiffer András saját jelöltjeikről beszélve azt mondta, szeretnék, hogyha fontosnak ítélt jogtudományi területek is képviselve lennének az Alkotmánybíróságban. Hozzátette, három olyan szakembert jelölnek, akikről úgy gondolják, hogy más pártoknak sem elfogadhatatlan a személyük. Megjegyezte, azért van három jelöltjük a két helyre, mert megpróbálják komolyan venni a bizottság munkáját, és feltételezik, hogy a többi párt is konszenzusra akar jutni a jövendő alkotmánybírák kiválasztásakor.

Azt viszont "meglepőnek, sőt mondhatni botrányosnak" nevezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök - a házelnök és a köztársasági elnök jelöléséhez hasonlóan - levélben jelezte, kiket látna szívesen alkotmánybíróként. Schiffer András úgy fogalmazott, egy demokráciában példátlan, hogy a kormányfő megelőlegezi, az eseti bizottságban "szervilis képviselők ülnek, akik végrehajtják az utasításait". A politikus szerint ezután semmi szükség az eseti bizottságra, a jelöltek alkotmányügyi bizottsági meghallgatására és "teljesen felesleges, hogy a képviselők megint bohóckodjanak a választással".