Schmitt Pálnak örökre lehet állami autója

2010.07.16. 17:51 Módosítva: 2010.07.16. 17:53
Egy pénteken benyújtott törvénymódosítás szerint ha a volt államfők hivatalukat legalább két évig betöltötték, örökös gépkocsihasználatot kapnak és akár életük végéig lehet kétfős titkárságuk. A módosítás az összes korábbi elnökre vonatkozik, és ha két évig hivatalban marad, Schmitt Pál is élvezheti a kedvezményeket. Nehéz eldönteni, hogy ez a gesztus Sólyomnak vagy Schmittnek szól.

A Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter által pénteken benyújtott javaslat (pdf) a volt köztársasági elnököknek lehetőséget ad arra, hogy a közjogi keretek között folytassák a nekik fontos területeken tevékenységüket. Az előterjesztés szerint a költségvetési törvényben biztosított keretet kapnak majd az exelnökök, hogy az oktatásban, környezetvédelemben vagy más témában működjenek.

A javaslat így megpróbál túlmenni az eddigi elgondolásokon, amelyek passzív módon kötelezték az államot arra, hogy a volt államfőknek irodát, kocsit, lakást biztosítson. Ehelyett a köztársasági elnök hivatala segítségével a százmilliósra tervezett keretből továbbra is aktív részesei lehetnek a közéletnek.

A javaslat szerint eddig csak a lakáshasználati jog illette meg a volt elnököt, ezután viszont a lakás fenntartásáról is a Köztársasági Elnöki Hivatalnak kell gondoskodnia.

A javaslat nem indokolja meg, miért ír elő legalább két hivatali évet a kiterjesztett kedvezmények igénybevételéhez.

Ha a módosítást elfogadják, a kedvezmények az összes volt köztársasági elnökre is vonatkoznak. Emiatt nehéz eldönteni, hogy mindez Sólyom László felé tett gesztus vagy már Schmitt Pálnak szól.

Az eddigi kedvezmények

A most hatályos jogszabály szerint a volt köztársasági elnököt - kérelmére - ha e tisztségét legalább két éven át betöltötte, megfelelő lakáshasználati jog illeti meg, amely a halála esetén az özvegyének is jár. A volt köztársasági elnöknek a most még hatályos törvény szerint annyi ideig, ameddig e tisztségét betöltötte, évi harmincezer kilométer keretig személyes gépkocsihasználat is jár. A kétfős titkárság az elnöki székben töltött időtartam feléig jár.