Stumpf István alkotmánybíró lehet

2010.07.16. 12:40 Módosítva: 2010.07.16. 16:24
Az előző Orbán-kormány kancelláriaminiszterét alkotmánybírónak jelölik, Bihari Mihály nevét pedig már korábban bedobták. Abban nincs semmi meglepetés, hogy Kövér László váltja Schmitt Pált az Országgyűlés elnöki székében.

Kövér Lászlót javasolja házelnöknek Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, jelentette be Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő. A kormányfő alkotmánybírónak Bihari Mihályt és Stumpf Istvánt indítványozza megválasztani.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy a Fidesz-frakció hétfői ülésén vitathatja meg a miniszterelnök javaslatait és a jelölteket csütörtökön választhatják meg a képviselők. Kövér László választmányi elnök jelölését már a Fidesz elnökségi ülésén is megvitatták.

Bihari jelölése új politikát jelez

Kérdésre válaszolva Bihari Mihály volt Ab-elnök jelölésének indokaként a szóvivő azt mondta: az, hogy Orbán Viktor a baloldalhoz inkább köthető személyt kért fel egy fontos tisztségre, nem gesztus, hanem az új politika lényege.

Mint mondta, a Fidesznek sok baloldali szavazója van, ezért a kormányfő ezzel a javaslatával a választói akaratnak tesz eleget. Hozzátette, hogy Bihari Mihály korábbi, az Alkotmánybíróságon végzett munkája mindenképpen indokolja a jelölését.

Stumpf Istvánról szólva - aki az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere volt - Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök egy tanácsadó testületet kért fel az új alkotmány koncepciójának kidolgozására; a testület tagjai, köztük Stumpf István is gyakorlati oldalról találkoztak az alaptörvénnyel. A szóvivő szavai szerint ezek után született meg az a döntés, hogy őt javasolja a kormányfő.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője azt mondta, Stumpf jelölése nem felel meg a törvényi előírásoknak. Azt mondta: "Szijjártó Péternek fogalma sincs, miről beszél". Szerinte Stumpf István valóban gyakorlati szakember és Szijjártó Péter érvelése helytálló lenne, ha miniszteri posztra jelölnék, hiszen kancelláriaminiszterként is dolgozott, de egy alkotmánybírónak mint egy független hatalmi ág tagjának egészen más feladata van. "Szijjártó Péter és főnöke arról adjon számot, hogy Stumpf Istvánnak milyen kiemelkedő jogi teljesítménye van, ami őt predesztinálja a jelölésre" - tette föl a kérdést Schiffer András.

Korábban Péterfalvi Attila volt adatvédelmi biztos és Marosi Ildikó bíró neve is felmerült, Bihari Mihály jelölése pedig kész tény volt. Az új alkotmánybírókat július 22-én választja meg a parlament, akik aznap leteszik az esküjüket is.

A 11 tagú Alkotmánybíróság 2008 óta - Bihari Mihály és Kukorelli István megbízatásának lejártával - csak kilenc taggal működik.