Szombaton este jön az enyhet adó hidegfront

2010.07.16. 08:43 Módosítva: 2010.07.16. 12:25
A hőség miatt még szombaton is a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetés lesz érvényben az egész országban, közölte Fehér Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző munkatársa.

Fehér Tamás elmondta, hogy az elmúlt órákban az országban több helyen előfordultak záporok, zivatarok. Az adott területeken 7-8 fokos lehűlést eredményező felfrissülés azonban csak átmeneti, rövid idő alatt ezeken a területeken is újra felmelegszik a levegő. Pénteken az országban bárhol előfordulhatnak zivatarok.

Szombaton még országszerte 27 fok felett várható a napi középhőmérséklet, majd az esti órákban egy markánsabb hidegfront éri el Magyarországot. Így a nyugati, északnyugati területeken lehetnek hevesebb zivatarok, amelyeket erős széllökések, nagyobb méretű jég, valamint rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadékmennyiség kísérhet.

A reggeli zivatarban összegyűlt víz Budapesten a XVI. kerületben
A reggeli zivatarban összegyűlt víz Budapesten a XVI. kerületben

Vasárnap viszont már sokfelé előfordulhatnak heves zivatarok, de elképzelhető, hogy a hőség miatt a narancssárga figyelmeztetést még ekkor is kiadják egyes régiókra.

A közelgő hidegfront tartósabb felfrissülést hoz, így a jövő héten lehet, hogy átmenetileg teljesen feloldják a hőség miatti figyelmeztetést.

Nem lesz kamionstop

A kánikula miatt nem lesz ezen a hétvégén kamionstop, közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Így nyáron szokásos gyakorlattal szemben a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsik szombat 15 óra és vasárnap 22 óra között is közlekedhetnek a magyarországi utakon. Az intézkedést közlekedésbiztonsági és egészségvédelmi szempontok indokolják.