Esővel, széllel, jéggel érkezik este a hidegfront

2010.07.17. 10:13 Módosítva: 2010.07.17. 18:36
A hőség miatt szombaton is a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés van érvényben az egész országban; estétől hidegfront vonul át az országon, a zivatarokat eső, jég, viharos szél kísérheti. A vihar miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga riasztást adott ki az ország középső és keleti részére.

Az országos tiszti főorvos már korábban elrendelte a szerdától vasárnapig tartó harmadfokú hőségriadót az egész ország területére.

Szombat estig az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint fülledt, meleg idő és kánikula várható. Nagyon erős lesz az UV-sugárzás is, 11 és 15 óra között a napon nagyon gyorsan, 17 perc alatt le lehet égni, kisgyerekeknél ennél is kevesebb idő alatt is.

Az orvosmeteorológusok szerint a fülledt, meleg idő fokozott megterhelést jelent a szervezet számára, szédülés, fáradékonyság jelentkezhet, tanácsos sok folyadékot fogyasztani.

A sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, eleinte főként keleten, késő délutántól viszont a közeledő hidegfront hatására északnyugat felé is. A keleti, délkeleti szél időnként megélénkül, a zivatarokat viharos széllökések kísérhetik. A hőmérséklet délután 32-37, este 25-30 fok között alakul.

Sok eső várható

Kezdetben keleten, északkeleten fordulhat elő helyenként zivatar, majd este a Dunántúl nyugati részén is. A zivatarokat jelentős mennyiségű, 20-40 milliméter körüli csapadék, jégeső, valamint viharos, 60-85 kilométer/órás széllökések kísérhetik.

Néhol heves zivatar is kialakulhat, amelyet két centiméter átmérőjű jég, valamint akár 90 kilométer/órás szélroham és heves felhőszakadás is kísérhet. Az északnyugatról érkező hidegfront várhatóan este, éjszaka éri el Budapestet.

A fővárosban délután, kora este az ózon, este, éjszaka a nitrogén-dioxid koncentrációja az egészségügyi határérték felett alakulhat.

10 fokot is zuhanhat a hőmérséklet

Vasárnap eleinte erősen felhős lesz az ég, és többfelé várható zápor, zivatar. A jövő héten azonban nyugat felől egyre több lesz a napsütés, elsősorban keleten valószínű még zápor, zivatar, de jelentős mennyiségű csapadék, legalább napi 5 mm várható az ország területének 80 százalékán is.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet kezdetben 18-23, majd 15-20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 25-30, majd 28-32 fok között valószínű.