Fejetlenség a nem létező Fideszben Újbudán

2010.07.19. 15:01 Módosítva: 2010.07.19. 15:13
A fővárosban kizárólag XI. kerület lakossága nem tudhatja még, kire kéne szavaznia, ha Fidesz-jelöltet akar polgármesternek. Az önkormányzati választás dátumát már kiírta a köztársasági elnök, Újbudán azonban hiányzik Molnár Gyula ellenlábasa, de nincsenek képviselőjelöltek sem, mert a párt sem létezik. A helyi szervezetet közel egy hónapja feloszlatták. A pártonkívülivé lett kerületi tagságot az országos vezetésnek kell kivezetnie a káoszból: a választmány állítólag a héten dönt a jelöltekről.

A belső harcok elsimítására Kispestről Újbudára átdobott Simicskó István egy hete meghátrált a nehéz terepen: bejelentette, nem kíván élni a lehetőséggel, hogy a XI. kerület polgármesterjelöltje legyen inkább marad honvédelmi államtitkár. Lelépése újra zavaros helyzetbe taszította az újbudai fideszeseket, holott a kerület vezetését érintő botrányok szinte lenullázták a szocialisták újraválasztásának esélyeit.

Az országos választmány június végén a helyi csoportot szétszabdaló személyi ellentétre és belső harcra hivatkozva feloszlatta a szervezetet. A pártvezetést az sem tántorította el a drasztikus lépéstől, hogy azzal az önkormányzati választás előtt az ország egyik legnagyobb csoportját, mintegy ötszáz embert tett pártonkívülivé. A határozat többek között szimpla kereszténydemokratává redukálta a kormány két tagját: Rétvári Bence és Simicskó István államtitkárok a választáson még Fidesz-KDNP kettős párttagként indultak, elvesztette Fidesz-tagságát.

A párttagság jogfolytonosságának megszakadását csak néhány embernek, köztük Kupper András országgyűlési képviselőnek sikerült megúsznia. Ők még az oszlatás előtt átjelentkeztek Ócsára. Kupper az időben meglépett átjelentkezéssel tagja maradt az országos választmánynak, így továbbis hatással lehet a kerületet érintő döntések alakítására.

A szervezet újjászervezését a külsős Simicskó kapta feladatul, de egyelőre ez sem járt sikerrel. A régi darázsfészekben ugyanis számos vezetőjelölt maradt. Korábban Kupper és Schneller Domokos kerületi elnök között ment a harc, főként akkor, amikor Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum alapító szóvivője és Simicskó mellett Schneller is elindult a belső választáson a polgármester-jelöltségért. A megszűnés óta azonban már a kizárt tagság sem tud eligazodni a politikai kavarásokban.

Budapest legnagyobb lélekszámú kerületének fideszes ügyei az országos választmány hatáskörébe kerültek. Információink szerint a testületnek, vagy elnökségének a héten kell eldöntenie kinek a kezébe adja az irányítást, ki lesz a polgármesterjelölt, és milyen összetételű képviselőjelölt-csapatot állít mögé. A választmánynak kell szavazással felvennie az új tagság magját is, amely az őszi választás előtt minden bizonnyal csak töredéke lesz a megszüntetés előttinek.

A helyiek csak a sajtóból értesülnek arról, hogy a felsőbb fórumokon milyen nevek keringenek az új vezető kiválasztásával kapcsolatban: legtöbbször a már említett civil múltú, ám volt Fidesz-tag Csizmadia lehetséges kinevezése merül fel, azonban egy újabb ejtőernyős, a XII. kerületi alpolgármester Lovas Pál megjelenését sem zárják ki.

Konkurencia sincs

A kerületben egyelőre még minidig Molnár Gyula polgármester számít az MSZP jelöltjének, jóllehet a pártban is tudják, hogy a Wieszt-ügy és a Zuschlag-alapítványos kampánypénz gyakorlatilag esélytelenné tett a párt korábban igen népszerű politikusának újraválasztását. Az LMP információink szerint Gajárszki Áront indítja. A XI. kerületben aktív Jobbik még nem hozta nyilvánosságra jelöltje nevét.

Úgy tudjuk, korábban az LMP figyelmébe ajánlotta megát a képviselőtestület volt SZDSZ-es tagja, Hajdú László. Ő már hozzá is kezdett volna az előkészületekhez, és ez ügyben egy cikket próbált megjelentetni a kerületi önkormányzati lapban. Az újság azonban visszautasította még a 100-150 ezer forintos bevételt is a fizetett hirdetésért, mert szerintük közlésével megszegték volna a közszolgálatiság íratlan szabályait, ami beláthatatlan folyamatokat indítana el.