Hol legyen az Index utca? – Kamut

2010.07.19. 12:50 Módosítva: 2010.07.19. 12:57
Felhívásunkra tucatnyi magyarországi település önkormányzata jelentkezett. Közülük nyolc helységben a képviselőtestület szándéknyilatkozatot fogadott el: ha megnyeri a szavazást, elnevez egy utcát, teret vagy parkot az Indexről. A jelentkezők egyenes kieséses rendszerben csapnak össze egymással. Az első fordulót Besence nyerte Zubogy ellen; a másodikban Zalaköveskút került össze Fülöpházával, a harmadikban Gyenesdiás Tornyospálcával. A mostani, utolsó fordulóban kiderül, hogy a Békés megyei Kamut vagy a zalai Ligetfalva kerül-e a középdöntőbe.
indexutca 450 3ford


Nagyobb térkép

A békési Kamut nem aprózza el: egyenesen a település második legmagasabb pontját, a Rózsadombot nevezné el az Indexről, ha megnyerné a szavazást. A Rózsadomb, amit persze csak a helyiek hívnak így, egyébként nincs hivatalos neve, 85 méter magasan terül el, és se közelről, se távolról nem néz ki dombnak – a dombsága leginkább abban merül ki, hogy nem folyik fel rá a víz. Régebben rózsa nőtt a területen, onnan a név, most fű borítja, és néhány hinta árválkodik az egyik szélén. A Park és a Munkácsy utca által határolt terület összesen 1129 négyzetméter, úgyhogy bőven elférne rajta az Index park – már csak meg kell szavazni.

Hol legyen az Index utca? – Kamut

Hozzá kell tennünk, hogy sehol olyan lelkesedéssel nem fogadták az Index utcaügyi stábját, mint a messzemenőkig ápolt, tiszta és takaros Kamuton. A nemrég felújított kultúrházban külön teremben lépett fel a népdalkör, egy másikban az iskolások adtak elő alkalmi műsort; Balog Imréné polgármester és Kanalas Sándor, az utcaelnevezési projekt lelke és mozgatórugója fűszálról fűszálra mutatták be a falut, és úgy mentegetőztek egy-egy sitthalom vagy földes út láttán, mintha személyesen ők tehetnének róla. (Megnyugtatásképp közöljük, hogy a törmeléket hamarosan elszállítják, a földes út indokoltan földes, munkagépek járnak rajta.)

A kamuti Woodstock helyszíne lehetne az Index park
A kamuti Woodstock helyszíne lehetne az Index park

Kamut vagy Ligetfalva - hol legyen az Index utca?

  • 3460
    Kamut
  • 3140
    Ligetfalva

Az ezer lakosú faluban jó levegő van, csend, béke és biztonság, mondja Kanalas, aki szerint éjszaka még azt is meghallani, ha a szomszéd házban megcsörren egy mobiltelefon. A polgármester asszony szerint a falu egyik legfőbb vágya, hogy elintézze, ismét legyen felső tagozat az általános iskolában, ahol most csak az első négy osztályba járnak gyerekek, összesen 32-en. A másik vágyuk, hogy Békéscsaba, a 20 kilométerre fekvő megyeközpont kertvárosává váljanak, és kicsalogassák a városiakat a jó levegőre. Kanalas Sándor egyenesen arról álmodik, hogy a leendő Index parkban kistérségi Woodstock rendeződik, amit mi csak támogatni tudunk, azzal a megjegyzéssel, hogy a kistérségi Woodstock alatt a jó levegő, a csend, a béke és a biztonság minden bizonnyal elköltözik a kistérségből.

A kamutiak elsősorban mezőgazdasággal foglalkoznak (búza, kukorica, árpa, paradicsom, paprika), büszkeségük az új kultúrház és a modern templom, illetve a kamuti csárda, ami annak idején messze földön híres volt, de most sajnos csak a söröző része üzemel.

A község legjellemzőbb állata – nem fogják kitalálni – a strucc. Pikó Gáborné, a helyi struccfarm társtulajdonosa azt mondja, rohadék egy állat, csíp, karmol és rúg, viszont szokott táncolni, és viccesen, a nyakát hosszában a földre fektetve alszik. Kamuton ugyan nem őshonos, de egyéves korától a téli hideg, sőt a hó nem zavarja, csak ha váratlanul, éjszaka esik le, mert akkor reggel a strucc nem mer rálépni. Vicces állat a strucc, ideje lenne belefogalmazni a település címerébe.

indexucca

Kamut

Megye: Békés

Lakosainak száma: 1000

Területe: 60 km2

Webszájt: kamut.hu

Címer: Zöld mezőben két aranyszínű oroszlán hadonászik egy csokor búzával meg egy kettős kereszttel.