Hol legyen az Index utca? – Ligetfalva

2010.07.19. 12:52
Felhívásunkra tucatnyi magyarországi település önkormányzata jelentkezett. Közülük nyolc helységben a képviselőtestület szándéknyilatkozatot fogadott el: ha megnyeri a szavazást, elnevez egy utcát, teret vagy parkot az Indexről. A jelentkezők egyenes kieséses rendszerben csapnak össze egymással. Az első fordulót Besence nyerte Zubogy ellen; a másodikban Zalaköveskút került össze Fülöpházával, a harmadikban Gyenesdiás Tornyospálcával. A mostani, utolsó fordulóban kiderül, hogy a Békés megyei Kamut vagy a zalai Ligetfalva kerül-e a középdöntőbe.
indexutca 450 3ford


Nagyobb térkép

Ligetfalva a környező településektől elzárt zsákfalu a Balatontól Zalaegerszeg felé vezető 76-os út mentén. Három néven nevezett utcája közül egy Petőfi, egy Kossuth és egy Rákóczi. Ha megszavazzák, lesz egy Index is.

Hol legyen az Index utca? – Ligetfalva

Perge Jánosné Margitka, a polgármester azt mondja, a falu fokozatosan elnéptelenedik: elköltözni nem sokan költöznek el, inkább az idősek halnak meg sorra, bár szerencsére nemrég két kisbaba is született a faluban. Ligetfalván most összesen két iskolás korú gyerek lakik, az egyik másodikos, a másik hetedikes, de szeptemberben megy iskolába még egy gyerek, mondja a polgármester asszony. A helyiek régebben csak mezőgazdasággal foglalkoztak, mostanában aki tud dolgozni, inkább eljár a faluból. Ligetfalva évi 10 milliós költségvetésből gazdálkodik, ami nem sokra elég.

Németek kövezték le a leendő Index utcát
Németek kövezték le a leendő Index utcát

Kamut vagy Ligetfalva - hol legyen az Index utca?

  • 3460
    Kamut
  • 3140
    Ligetfalva

Az Index utca a Kossuth Lajos utcáról jobbra nyíló első, nem hivatalosan Fenyves dűlőként emlegetett utca lenne, ahol most egyetlen ház áll, németek laknak benne – ők kövezték le az utcát, de mivel a tulajdonosok csak nyaralni járnak ide, azt nem sikerült megtudnunk, mit szólnának az új névhez. A leendő Index utcában egymillió forintért árulják az építései telkeket, Margitka tehát mindenkit bátorít az ideköltözésre.

Hogy miért érdemes Ligetfalvára látogatni, esetleg ott letelepedni? A falu legnagyobb erénye a csönd, amiből rögtön kétfajta létezik: a normális csönd, illetve az ünnepi csönd, ami azt jelenti, hogy még nagyobb csönd van, mint egyébként, mondja a polgármester.

A közbiztonsággal nincs komoly gond – a legfőbb probléma, hogy a helybéli csirkék nem tartják tiszteletben a kertek határát, és kieszik a templom elől a szépen gondozott virágokat. Ligetfalva állatának ezért nem a csirkét, hanem a szamarat választottuk, egészen pontosan egy jó torkú, a videóban is megörökített egyedet, akit önhatalmúlag Péternek neveztünk el, annak ellenére, hogy vemhes, így feltehetően nőstény.

Iskola, óvoda nincs a faluban, és kocsma sincs, sőt soha nem is volt: régen állítólag a közért előtt ittak, de mostanra már az is bezárt. Kétnaponta a falubusszal hoznak élelmiszert Ligetfalvára, amelynek különlegessége a harangtorony és az imaház mellett a polgármester asszony speciális pincéje, amely 11 ezer sörösüvegből épült a domboldalban másfél éven át.

Mielőtt Ligetfalvára szavaz, mindenképpen hallgassa meg az Edda együttes A kör című számát sajátos, szintetizátoros feldolgozásban!

indexucca

Ligetfalva

Megye: Zala

Lakosainak száma: 60

Területe: 4,7 km2

Webszájt: nincs

Címer: nincs