Nem lesz golffalu, nem lesz Újpáty

2010.07.20. 13:26
Egy nappal a beruházási szabályzat hatálybalépése előtt vonta vissza a golfpálya, és a lakópark megépítését Páty képviselő-testülete. A korrupciógyanús cég tervei ellen már egy éve civil összefogás tiltakozik, de az ombudsman is elítélte a projektet.

Nem épül meg a pátyi golffalu, mivel a Pest megyei település képviselő-testülete váratlanul visszavonta a beruházás szabályozási tervét. -tudatta a Páty Nem Eladó Civil Összefogás az MTI-vel.

A helyi képviselők, a szabályozási terv hatálybalépése előtt egy nappal, vonták azt vissza. A Grupo Milton nevű cég beruházása a Zsámbéki-medence egészét fenyegető Újpáty létrehozásáról szólt, amibe egy golfpálya is beletartozott volna. A határozat visszavonása váratlan volt, mert a képviselő testület egészen idáig kiállt a beruházás mellett, hiába a zöld ombudsman és a civilek lassan egy éve tartó tiltakozása. Az Újpáty megépítését a környező település,Telki polgármestere és képviselői is elutasították.

Először helyi, majd országos civil ellenállás indult. A cég elképzeléseit megkérdőjelezve, Fülöp Sándor, a jövő nemzedékének országgyűlési biztosa az Alkotmánybírósághoz fordult.

Közben kiderült, hogy a cég spanyol partnere a Sedesa korrupciógyanús spanyolországi ügyletei után kivonul a magyarországi projektből, és így a Grupo Milton, mely csupán néhány embert alkalmaz, valószínűleg források nélkül maradna magára.

Tollner József, a civilek szószólója korábban azt mondta, hogy a Telki és Páty közé tervezett projekt 300 villát, 600 ikervillát, 1400 lakást, két szállodát, konferencia- és bevásárló központot foglal magában.

Jávor Benedek, az LMP főpolgármester-jelöltje szerint az eset rávilágít az elmúlt húsz év budapesti városfejlődésének több visszásságára. Elismeréssel szól azokról, akik végig kiálltak a beruházás ellen.

Páty polgármestere, Bognár András (független), szerint azonban elüldözték a tiltakozók a beruházó céget, ezért nem épülhet meg a golffalu sem. A beruházó céget ugyanis annyi hatóságnál jelentették fel, hogy másfél-két évbe telne, mire kiderülne: „mégis minden rendben van” a tevékenységük körül.