Ismét téma volt az IMF a parlamentben

2010.07.21. 11:44
Az országgyűlés szerdai ülésén napirend előtt ismét szóba kerültek az IMF-fel és az Eu-val folytatott tárgyalások. Czomba Sándor államtitkár leszögezte: Magyarország tartja az idei hiánycélt és nem akar lakossági megszorításokat. Szó volt a Vértesi Erőműről, a Budapest Airport privatizációjáról és az üdülési csekkről is.

Ismét téma volt az országgyűlés szerdai plenáris ülésé az IMF-fel és az EU-val megszakadt tárgyalás. Tóbiás József (MSZP) azt hangoztatta: a bankadó semmilyen segítséget nem nyújt a devizahitelesek problémáinak kezelésére. Bebizonyosodott a kormánynak nincs elképzelése a kitűzött gazdasági célok betartására. Nem ad hoc döntésekre van szükség, hanem jól átgondolt szerkezeti átalakításokra - hangoztatta.

Czomba Sándor nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár válaszában azt mondta: nem megszakadtak a tárgyalások, az egyik forduló zárult le. Az IMF elismerően szólt arról, hogy az eddig megtett intézkedéseknek köszönhetően Magyarország tartani tudja az idei és a jövőre tervezett hiánycélt. A kormány újabb hitelrészletet nem kíván lehívni - szögezte le. Egyértelművé tette, hogy a kormány nem akar olyan megszorításokat bevezetni, amely a családokat és a vállalkozásokat még nehezebb helyzetbe hozza.

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

Az LMP-s Ertsey Katalin felvetette: nem tartják jó megoldásnak a több százezer bedőlt devizahiteles megsegítésére a tervezett nemzeti eszközkezelő társaságot. Ez a néhai IKV-ra emlékeztető monstrum lenne. Az LMP szerint csak átmeneti megoldást jelent a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása is. A párt szerint az igazi megoldás, a devizaárfolyamnak való kitettség csökkentése lenne, azaz a bankoknak árfolyamkorlátot kellene bevezetniük.

02

Czomba Sándor államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a forinthitelek kamata az elmúlt hónapokban csökkent, a devizahitelek felvételét korlátozó javaslat zárószavazás előtt áll. Az eszközkezelő alap kidolgozása folyamatban van, az egyeztetések zajlanak. Kiemelte: emellett áthidaló kölcsönnel segít az állam a bajba jutottakon. A magatartási kódexet eddig 270 pénzügyi szervezet írta alá, betartását folyamatosan ellenőrzik.

05

A jobbikos Kepli Lajos arról beszélt, hogy hamarosan be kell zárni a Vértesi Erőművet, amely több ezer ember munkájának elvesztésével járhat. Felidézte, hogy eddig legalább 100 milliárd forintot fordítottak az erőműre, de ez nem hozott látható megoldást. A Jobbik kidolgozott egy koncepciót, amellyel teljesen új technológiával nyereségessé tehető az erőmű, és ezt felajánlotta a kormánynak.

Fónagy János államtitkár válaszában azt mondta: a vértesi erőmű problémái nem az április választások után keletkeztek, ez egy sokéves folyamat. A kormány szeretné tisztázni az ügyben a Magyar Villamos Művek szerepét is. Céljuk az, hogy a történtek ne maradjanak jogi és büntetőjogi felelősség nélkül, és a vizsgálatok a személyes felelősség megállapítására is kiterjedjenek. Mint mondta, csak olyan megoldást tarte elfogadhatónak a kormány, amelyről az érinett érdekképviseletekkel és önkormányatkkal egyeztetnek.

01

A fideszes Riz Levente a Budapest Airport privatizációjának és az elmaradt fejlesztéseknek a vizsgálatát vetette fel. Mint mondta: máig nem lehet tudni, mire fordították a privatizációs bevételt, mert a privatizációs szerződés 2009-ig titkos volt. A vállalt fejlesztések döntő része nem valósult meg, s ennek semmilyen következménye nem volt eddig - mondta. Még a kötbért sem követelték az elmaradt fejlesztések után.

06

Fónagy János válaszában azt mondta: a reptér privatizációja, körülményei és hatása a gazdaságra és légi közlekedésre magában hordja az elmúlt nyolc év minden felelőtlenségét. A sok száz oldalas privatizációs szerződés áttekintése időt igényel, a felmerülő kérdések közül többre ezután lehet választ adni.

03

A KDNP-s Móring József Attila szerint indokolt az üdülési csekk elfogadóhelyeinek bővítése, mert újra lendületet adhat a vendéglátásnak. Soltész Miklós államtitkár azt mondta: szeptember végéig kell javaslatot letenni a kormány asztalára, ami a felmerült problémákat megoldja.

07