Belehúz a nyári szünet előtt az országgyűlés

2010.07.22. 06:16
A képviselők új házelnököt és alkotmánybírákat választanak ma. Szavaznak a kormány gazdasági csomagjáról, a médiatörvényről és a közjogi méltóságok juttatásairól is. A parlament várhatóan az alkotmányt is módosítja.

A nyári rendkívüli ülésszak utolsó napját tartja csütörtökön az Országgyűlés, a parlament várhatóan 14 törvényt alkot, illetve módosít ma. Az Országgyűlés - titkos szavazással - megválasztja a parlament új elnökét - a Fidesz Kövér Lászlót, a párt választmányi elnökét jelöli a posztra.

Ugyancsak titkos szavazáson két alkotmánybírót is választanak a pártok által javasolt nyolc jogász közül. A Fidesz Bihari Mihályt és Stumpf Istvánt, a KDNP Dienes-Oehm Egont, az MSZP Mészár Rózát, a Jobbik Zétényi Zsoltot, az LMP pedig Tóth Mihályt, Lehoczkyné Kollonay Csillát és Bándi Gyulát jelölte. Az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazta szükséges. Megválasztásuk esetén az alkotmánybírák esküt is tesznek.

Ugyancsak csütörtökön szavaznak a képviselők az Országos Választási Bizottság tagjairól és a Független Rendészeti Panasztestület egy tagjáról is.

A rendkívüli ülésszak zárónapján számos törvényt alkot, illetve módosít a parlament, így várhatóan módosítják egyebek mellett a sporttal összefüggő egyes törvényeket, az idei költségvetést, a kis- és középvállalkozások támogatásáról szóló törvényt, a Nemzeti Földalapról és a közbeszerzésekről szóló törvényeket.

Döntés születhet a kormány gazdasági csomagjáról és várhatóan határozat születik majd a Nemzeti Összetartozás Napja, vagyis a trianoni évforduló iskolai emléknappá nyilvánításáról, de dönthetnek a médiatörvényről is.

Határoznak arról az alkotmánymódosításról, amely kimondaná, hogy a helyi bíróság hatáskörébe tartozó, törvény által meghatározott ügyben egyesbíróként a jövőben bírósági titkár is eljárhat; és lehetővé tennék, hogy "a társadalmi igazságérzetet sértő, jó erkölcsbe ütköző" juttatásokra külön mértékű adót állapítson meg a törvényhozás.

Egy másik alkotmánymódosítás azt rögzítené, hogy a Magyar Honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem lehetnek tagjai pártnak, politikai tevékenységet nem folytathatnak, és nem indulhatnak jelöltként választásokon a jogviszony megszűnését követő három évben.

Az Országgyűlés nyári szünet előtti utolsó ülésén napirend előtt felszólal Orbán Viktor miniszterelnök. Az őszi, rendes plenáris ülésszak a tervek szerint szeptember 13-án kezdődik.