Pintér Sándor volt cégei állami intézményeket védenek

2010.07.22. 12:01
A gyors vezetőváltás után Pintér Sándor volt cégeit bízták meg az MFB és leányvállalatai őrzésével. A bank üzleti érdekekre hivatkozva nem árulta el a szerződés részleteit a Hvg.hu-nak.

Állami cégeknél kapott szerződéseket Pintér Sándor belügyminiszter volt cége, a Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) Zrt. – értesült a hvg.hu. A Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) és annak több leányvállalatánál lezajlott vezetőváltások részben a CBSZ-nek adott új megbízásokkal jártak. Az MFB nem árulta el, milyen időre és mekkora összegért kapott munkát az őrző-védő cég.

AZ MFB-nél a változások június 17-én kedzdődtek, amikor Fellegi Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetője Baranyay Lászlót nevezte ki bank elnök-vezérigazgatójává. Baranyay az első Orbán-kabinet idején is a ugyanebben a pozícióban volt.

A mostani vezetőcsere gyorsan lezajlott, az átadás-átvételt a Hvg.hu szerint már a Civil Biztonsági Szolgálat emberei biztosították. A váltás ugyanilyen rendszerrel zajlott le az MFB tulajdonában lévő társaságoknál, így a Kincsem Park esetében is.

A bank szóvivője, Nyiri János egyáltalán nem tartotta ezt meglepőnek. A Hvg.hu-nak elmondta, szerinte az őrzés-védelem bizalmi kérdés, amivel a gazdaság összes szereplője tisztában van, maguk a szakmabeli cégek is.

Az MFB-nél korábban a Bizalom Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft. látta el ezeket a feladatokat. A Bizalommal a szerződésnek megfelelően, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével bontotta fel a kapcsolatot az MFB – állította a szóvivő. Nyiri a Hvg.hu-nak azt is elmondta, miért nem árulja el a belügyminiszter volt cégeivel kötött szerződés részleteit. „A pénzügyi kérdésekről a Civil méltánylandó, jogos érdekeire figyelemmel kell lennünk, ezért nem tudok konkrétumokkal szolgálni.”

Nyiri János megjegyezte: a 2002. évi kormányváltás után „a bank új vezetése nem volt bizalommal a tulajdonában álló Defend Kft. iránt sem, és inkább tönkretette a saját biztonsági cégét, csak hogy mással szerződhessen.”