A magyar utasokat is fenyegeti a francia- és görögországi kanyarójárvány

2010.07.23. 18:17
Mivel idehaza szinte teljes a védettség, a kanyaró csak az érintett területekre utazó, oltatlan kisgyerekekre nézve lehet veszélyes.

A Görög Betegségfelügyeleti és -megelőzési Központ adatai szerint Görögországban 2010. január 29. és július 20. között 125-en betegedtek meg kanyaróban. A betegek többsége húszévesnél fiatalabb.

A francia egészségügyi hatóság adati szerint Franciaországban erősödik a 2008-ban megkezdődött kanyarójárvány: 2010. január-május között 1972 beteget regisztráltak. A francia egészségügyi hatóság megítélése szerint a járvány annak következménye, hogy a gyermekek körében a kanyaró-oltásban részesültek aránya nem éri el a kívánt szintet.

Szakvéleményük szerint a nyári időszak kedvez a vírus terjedésének, főként a nyaralók körében. A Magyarországról külföldre utazóknak számolniuk kell a betegség kockázatával, és nem csak a járvány által érintett országokban, hanem a nyári időszakban fokozódó turizmus
miatt bármely, turisták által nagyobb számban látogatott területeken.

A legnagyobb veszélynek az oltatlan gyermekek vannak kitéve, ezért a 15 hónaposnál fiatalabb, kanyaró ellen még nem immunizált gyermekekkel nem javasolt nemzetközi utazást tervezni. Az anyai immunitás ugyan a csecsemő életének néhány első hónapjában védelmet nyújthat a betegség ellen, de ez maximum hat hónap után megszűnik.

Miután Magyarországon csaknem teljeskörű az átoltottság, itthon szinte teljesen megszűnt a víruscirkuláció, 2001-ben diagnosztizálták az utolsó hazai eredetű megbetegedést, azóta évente 1-2 behurcolt esetre derül csak fény.

Az utazás halaszthatatlansága esetén a háziorvos segítségével át kell tekinteni a gyermekek oltási státuszát, és annak figyelembe vételével mérlegelni a teendőket. Egyes esetekben az oltást 15 hónaposnál fiatalabb csecsemő is megkaphatja – lehetőség szerint legalább két héttel a tervezett utazás előtt - ilyenkor azonban újraoltással lehet biztosítani a megfelelő védettség kialakulását