Nem kérnek az ajándék házból Felsőzsolcán

2010.07.23. 16:34
A könnyűszerkezetes házakat építő vállalkozók szerint házaikkal gyorsan meg lehetne oldani az árvízkárosultak helyzetét a kormány által kiszabott októberi határidőig. A településen dolgozó építési vállalkozók ezt nem így látják, de abban megegyeznek, hogy ha az építkezések ebben a tempóban haladnak, nem lesznek készen a házakkal az őszre. A város eközben kérelmezi a kormánynál, hogy a nekik szánt 1,7 milliárdos összeg egy részét a romeltakarításra fordíthassák, az újjáépítési időt pedig kitolhassák.

„Felsőzsolcán nem segítik a majdani építőket, nem adták meg a károsultak listáját sem, ezért mi több helyen kifüggesztettük a lakossági fórumra szóló meghívásunkat, boltban, kocsmában és az önkormányzaton is" - mondja Prókai Zoltán, az Alföldi Új Energia Kft. kereskedelmi igazgatója.

Lakossági fórum Felsőzsolcán
Lakossági fórum Felsőzsolcán

Cége a múlt héten szervezett lakossági fórumot, ahol elmondták az érdeklődőknek, hogy mennyiért és milyen házakat tudnának építeni. "Végül közel harmincan jöttek el, és nagyon pozitív volt a visszajelzés részükről, sokan már az adatlapunkat is kitöltötték.”

Pontos összegről a találkozón nem esett szó, Prókai szerint azért nem, mert nem tudták, hogy milyen kötelező műszaki paramétereknek kell eleget tenniük, így csak becsülni tudják a költségeket.

„Végső összeget nem tudtunk mondani, mert nem tudtuk, hogy mik azok a műszaki feltételek, amiket a településen mindenképpen be kell tartania az építtetőnek. Egyelőre irányárat mondtunk, és úgy becsültük, hogy négyzetméterenként nettó150-180 ezer forintért tudtuk volna, nagyon minimális haszonnal felépíteni a házakat" - mondja a férfi, aki szerint nem nyereségvágyból építkeztek volna a településen, hanem mert segíteni szerettek volna. Ám a helyreállítás során tervezett házak között már biztosan nem lesznek ott.

„A mi technológiánkat, és általában az összes könnyűszerkezetes technológiát kizárták. Szinte előre le volt osztva minden lap, hogy ki maradhat versenyben. Sokan bírálják a faluban a polgármestert, de ebben nem ő a hibás, hanem az emberei, mert az építési osztály véleményem szerint teljesen korrupt csapat.

Ha csinálunk is ott bármit, az valószínűleg csak javítás, kerítésépítés lesz. Pedig hagyományos technikával nem lehet házat építeni október végéig úgy, hogy még azt sem tudják, mikor kezdik az építkezést, és még ha fel is építenek egy téglaházat ennyi idő alatt, az összedől.”

Az erősebb kutya győz

Egy másik, név nélkül nyilatkozó könnyűszerkezetes vállalkozó szerint a zsolcaiaknál komoly problémák vannak.

„Felsőzsolcán hihetetlen komplikált helyzet van, mert a helybeli vezetőség vagy képtelen, vagy nem tud, vagy nem akar foglalkozni az árvíz utáni újjáépítéssel. Nincsenek a helyzet magaslatán, belső harcok és viták folynak, és a legkevesebbet azokkal foglalkoznak, akiknek elvitte a házát a víz” - mondja a vállalkozó

Forrásunk azt mondja, több olyan történetet is hallott a településen tett útjai során, amikből az derül ki, hogy az ajándékba küldött építőanyag vagy ruha azzal a címszóval lett elküldve, hogy nincs rá szükség

„Én nagyon beleuntam a felsőzsolcai cirkuszokba. Hihetetlen sok energiám és költségem ment rá eddig is, és egy idő után az ember feladja. Az anyaggyártók óriási küzdelemben vannak, és itt is az erősebb kutya elve érvényesül, akit jelen esetben a téglagyártók képviselnek.”

Az október végéig kihirdetett építkezés szerinte sem reális. „Nekem kételyeim vannak, hogy be tudják fejezni három hónap alatt az építkezéseket, és még ha kész is lennének vele, a falak akkor is tele lesznek vízzel, mert a tégla az nedves technológiát kíván, és ki kell száradnia mielőtt beköltöznek a lakók. Mi meg itt állunk a könnyűszerkezetes házainkkal, és ki vagyunk zárva, mert az anyagaink szerintük nem megfelelőek, pedig tudnánk bizonyítani, hogy ez nem így van.”

Nem megfelelőek az anyagok

A Magyar Készház Szövetség, a MAKÉSZ elnöke, Kárpáti József azt mondja, a készházakat építő vállakozók közül sokakat felbosszantott az, hogy az általuk használt anyagokat nem fogadták el.

D VAJ20100721006

„Volt egy országos felhívás az építészek számára, hogy tervezzenek házakat az árvízben elpusztult házak helyére. Aki itt nyert, az kikerült az újjáépítésre ajánlott háztípusok oldalára. Az itt meghirdetett anyagok a tégla, beton, üveg, műanyag voltak, azért, hogy ha árvizes területre építkeznek, később meg lehessen védeni a házakat.

Jónéhány tervet benyújtottunk elbírálásra, de mivel fa- és fémvázas anyagok, ezeket automatikusan visszautasították. Tény hogy a házaknak bírnia kell a vizet, de az ezekből az anyagokból készült házakat is meg lehet védeni, és akkor a technológiáról,a mivel készülnek még nem is beszéltünk, csak az alapanyagról.”

Még ajándékba sem kell

Kárpáti szerint a károsultaknak van rá lehetőségük, hogy mégis könnyűszerkezetes házat válasszanak, de nem sokan döntenek olyan ház mellett, amit hivatalosan nem ajánlanak. Még az is megtörtént, hogy az egyik cég ingyen épített volna házat, de egyetlen településen sem kértek az ajándékból.

„Elutasítás ugyan nem történt, de a cég, aki írt a Borsod megyei katasztrófavédelemnek és sok más helyekre is, semmilyen választ nem kapott. Ezután elmentünk több településre, köztük Zsolcára is, de azt tapasztaltuk, hogy annyira nem örülnek az ajándékunknak. A helyiek közül sokan azt hiszik, hogy a segélybe kapott pénzüket akarjuk elvinni a házainkkal. Ez érthető félelem, de nem jogos, hiszen sokan közülünk ingyen adták volna a házszerkezeteket.”

Az elnök osztja kollégái véleményét, miszerint október 31-ig nagyon nehéz lesz megoldani a téglaházak felépítését. „Egy vizes technológiával épülő ház, sokszor olyan helyen, ahol még a romok sincsenek eltakarítva, ez nehéz ügy. Még ha készház technológiával építenénk is össze kéne szedni magunkat, hogy ennyi idő alatt elkészüljünk vele."

A téglaházasak szerint sem elég az idő

Kubus István helyi vállalkozó már építkezik. Ő hagyományos módon, téglából épít, most éppen két házat.

„Amit itt építek, az nem arról szól, hogy meg akarok gazdagodni, hanem hogy van itt két beteg ember, akik árvízkárosultak, én pedig melléjük álltam, hogy segítsek nekik. Már le vannak rakva az alapok, a falakat pedig jövő héten rakjuk.”

D VAJ20100721005

Kubus véleménye szerint abból a 205 házból, melyek az árvíz alatt tönkrementek, összesen talán 160-180 házat tudnak majd újjáépíteni. Sokszor a telek nagysága, vagy a megváltozott építési szabályok miatt nem lesz építkezés, és nagyon gátolja a munkát az is, hogy a romeltakarítás nem halad.

"Én elhordtam vagy öt házat ingyen, de nekem sincs már több pénzem. Nem tudom ki ennek a kerékkötője, de ha augusztus közepén indul el az építkezések nagy része, az nem lesz elég idő arra, hogy elkészüljünk. Úgy gondolom, azt a kettőt, amit most építek, szeptemberben adom majd át, hogy legyen idejük kiszáradni, és ne penészedjenek be a télen. Akinek viszont október 20-án adják át a háza kulcsát, annak nem szívesen karácsonyoznék a házában.”

Kubus szerint a könnyűszerkezetes házak sem jelentenének megoldást a sürgető határidőre, mivel később sok probléma merülhet fel velük kapcsolatban. „Annyi garanciális és műszaki problémát még nem láttam, mint ami egy készháznál előfordul. Nagyon sokféle anyagból épülnek, ami nem jó, repedések lehetnek a falakon, bogarak, hangyák lephetik el őket, és az árvíz is könnyen elviheti. Szóval lehet hogy gyorsan kész van, de utána elviszi a víz, és akkor nem érte meg.”

Kitolnák a határidőt

Kinek jár a segély?

A károsultak közül annak jár a pénzbeli segély, akiknek májusban és júniusban, a veszélyhelyzet alatt sérülés keletkezett  a házán, megsemmisült, vagy helyreállíthatatlanná vált a lakása, és bejelentette a kárt az önkormányzat felé. Feltétel az is, hogy életvitelszerűen a bejelentett lakcímen éljen.

A károsultak egyedi szociális helyzetét és rászorultságát, illetve önerejét, valamint a biztosításból, és más forrásból megtérült károkat is figyelembe veszik a pénz odaítélésénél. A kár biztosító által elismert részére az emberek nem kapnak támogatást. Akinek volt biztosítása, azt a máshonnan nem fedezett kár száz százalékáig, de legfeljebb 20 millió forintig egészítheti ki, a biztosítással nem rendelkezők esetében a máshonnan nem fedezett kár száz százalékáig, de legfeljebb 10 millió forintig.

Németh Csaba, a felsőzsolcai önkormányzat szóvivője azt mondja, a képviselőtestület kedden fogadta el a helyi rendeletet, ami alapján megkezdődhet az újjáépítés. „Arra számítunk, hogy körülbelül két nap alatt megjelennek az ügyfelek, és szerződnek a vállalkozókkal. Erre 10 napjuk lesz, a képviselőtestületnek pedig a 190 károsult mindegyikéről egyesével kell dönteni, mekkora mértékű támogatást kapjon abból a segélyből, amit a kormány adott.”

Németh elmondta azt is, hogy a vállakozók közül senkinek sem adtak ki listát a károsultakról, a megrongálódott házak számát pedig szerinte nem titkolták senki elől, inkább arról lehet szó, hogy egyesek túl hamar kérték ki az építési osztálytól. Hozzátette: nem igaz, hogy az építésre készülő vállalkozók közt nincs könnyűszerkezetes házat építő.

„Szerdán összehívtunk egy csapatot, akik egyfelől az építésben, másfelől épületgépészetben érdekeltek, velük egyeztettünk, ők már mind tettek ajánlatot. Van köztük könnyűszerkezetes házépítő is. Az Alföldi Új Energia Kft-t tényleg kizárták ugyan az újjáépítésből, de ezt nem az önkormányzat, hanem a beérkezett terveket zsűriző bizottság tette meg.”

Eközben a város képviselő testülete felhatalmazta a polgármestert, írjon megkeresést a kormánynak, melyben azt kérik, hogy a településnek szánt 1,7 milliárdos összeg öt százalékát bontásra használhassák fel, illetve hogy az eredetileg október végén lezáruló építkezési és elszámolási időszakot hosszabbítsák meg június 30-ig.