Aknavető gránátok zavarták meg a Magyar Gárda sportnapját

2010.07.24. 18:11 Módosítva: 2010.07.24. 18:18
Két aknavető gránátot találtak a rendőrség tűzszerészei egy békéscsabai tanya kerítése mellett szombaton. A kerítés túloldalán a Magyar Nemzeti Gárda tartott volna rendezvényt.

Két aknavető gránát került elő egy békéscsabai tanya mellett, ismeretlen tettes ellen indítottak eljárást robbanószerrel való visszaélés miatt. A két aknavető gránát megtalálásának közvetlen közelében, a kerítés túloldalán szombaton a Magyar Nemzeti Gárda tartott volna sportnapot, ám reggel a rendőrséget egy ismeretlen telefonáló arról értesítette, hogy a tanyán robbanóanyag lehet.

A hatóság kiürítette helyszínt, és megvárta, míg Budapestről megérkeznek a tűzszerészek. Az intézkedés során az egyik gárdista nem tett eleget a rendőrség távozásról szóló felszólításának, ezért őt előállították. Az ittas békéscsabai férfit utóbb elengedték, ám ellene szabálysértési eljárást indítottak.

László Attila, a Magyar Nemzeti Gárda békéscsabai rendezvényének szervezője elmondta, hogy a bejelentés után a helyszínre kiérkező járőrök az ingatlanon kívül, a kerítés mellett, egy táskában találták meg a gránátokat.

A délelőtt a gárdisták közül körülbelül 80-an spontán demonstrációt szerveztek a megyei főkapitányság épülete elé, mert szerintük a rendőrség a bombariadóra hivatkozva megzavarta, és végül meg is hiúsította a tervezett rendezvényüket. A délután egy óráig megtartott demonstráción megjelent Samu Tamás Gergő és Schneider Tamás, a Jobbik Magyarországért Mozgalom két országgyűlési képviselője is. Előbbi képviselő tárgyalt a rendőri vezetőkkel, majd átvette a tüntetés vezetését.

Samu Tamás Gergő elmondta: ha valóban robbanószerről van szó, akkor feltételezése szerint azt nem ők, hanem az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai helyezhették el a helyszínen. A politikus utóbb telefonon azt közölte az MTI-vel, hogy még az az eshetőség is felmerülhet, hogy valakik a rendezvényen akarták felrobbantani a gránátokat, támadást intézve ezzel a gárdisták ellen.

A tanya körüli zárlatot a tűzszerészek távozását és az aknavető gránátok elszállítását követően a rendőrség feloldotta, így a gárdisták visszamehettek a tanyán hagyott személyes tárgyaikért.