Töretlen a kormány népszerűsége

2010.07.26. 16:29
A Századvég Alapítvány júliusi közvélemény-kutatása szerint alapjaiban nem változott a kormánytöbbség társadalmi támogatottsága a választások óta eltelt három hónapban.

A Fidesz-KDNP-pártszövetség népszerűsége - mind az összes megkérdezett, mind a biztos szavazó pártválasztók körében - közel négyszerese volt az ellenzék vezető erejét adó MSZP támogatottságának.

A felmérés készítői által júliusban megkérdezettek 46 százaléka szavazna a Fideszre, míg a szocialista pártot a válaszadók 12 százaléka, a Jobbikot 8 százaléka, az LMP-t pedig 6 százaléka támogatja.

A Fidesz-KDNP fölénye még nagyobb a biztos szavazó pártválasztók körében, a kormánypártokra a megkérdezettek 64 százaléka szavazna, szemben az MSZP 16 százalékos, a Jobbik 10 százalékos, és az LMP 8 százalékos szavazati arányával.

A Századvég felmérése szerint a választásokon való országos részvételi szándék továbbra is magas, egy esetleges parlamenti választáson a megkérdezettek 61 százaléka venne részt biztosan.

Az alapítvány július 19-23. között végzett kérdőíves közvélemény-kutatást, amelynek során ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg. Az elemzésben közölt adatok nagy valószínűséggel legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.