Demszky nem gondolja, hogy gyanúsított lesz

2010.07.27. 08:03 Módosítva: 2010.07.27. 12:59
Tanúként hallgatták ki kedden Demszky Gábor főpolgármestert a rendőrség nyomozói a Főkert Zrt-nél történt ingatlaneladások ügyében. A főpolgármester nem zárja ki, hogy a közeljövőben más ügyben is meghallgatják, arra viszont nem számít, hogy bármilyen területen gyanúsítással élhet a hatóság.

Kedden délelőtt tanúként hallgatták ki Demszky Gábort a rendőrség nyomozói a Főkert Zrt-nél történtek miatt. A nyomozók a városházi irodájában hallgatták meg a főpolgármestert.

Demszky a kihallgatást követően elmondta, hogy a Főkert egyik ügyében folyó nyomozás kapcsán kedden megkeresték a nyomozók, akik kizárólag ebben az ügyben kérdezték.

Demszky nyilatkozik a sajtónak a kihallgatás után (Fotó: Szigetváry Zsolt)
Demszky nyilatkozik a sajtónak a kihallgatás után (Fotó: Szigetváry Zsolt)

A főpolgármester ugyanakkor nem zárja ki, hogy a közeljövő más ügyben is meghallgatják, arra viszont nem számít, hogy bármilyen területen gyanúsítással élhet a hatóság. Demszky hangsúlyozta, ügyvédjével minden kérdésre válaszoltak, a Főkertnél történtekkel kapcsolatban nem érez felelősséget.

Június elején hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt nyomozást rendelt el a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya a Főkert Nonprofit Zrt. tevékenységével, illetve a társaság tulajdonában álló gazdasági társaságokkal kapcsolatban.

Az eljárásban azt vizsgálják, hogy a Főkert és a leányvállalatai kezelésében lévő ingatlanok milyen módon kerültek ki a fővárosi önkormányzat tulajdonából, és a fenti ingatlanértékesítésekkel kapcsolatban érte-e vagyoni hátrány a fővárost.

Aki nem működött együtt, kicsinálták

Kerestük az ügyben Kocsis Lászlót a Főkert volt igazgatóját, de nem tudtuk elérni. Mint arról beszámoltunk, Kocsis elsőként az Indexnek beszélt arról, hogy politikai nyomás nehezedett rá. Haranghy Csabával a Vízművek volt vezérigazgatójával állították, hogy aki nem volt együttműködő, azt kicsinálták. Mindketten azt mondták: sikereik ellenére azért kellett távozniuk a cég éléről, mert nemet mondtak bizonyos vezetőknek.

Kocsis a HírTV-nek úgy nyilatkozott, hogy Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes embere és Mesterházy Ernő, Demszky volt főtanácsadója havi ötmillió forintot követelt a cégétől. "Bemutatkozáskor nekem azt mondták, havonta egy ötös, vezérigazgató úr" - emlékezett vissza.

Haranghy szerint a próbálkozás technikája hasonló volt, mint amiről már más közműcégeknél is beszámoltak: bemutatták annak az embernek, aki majd tartja a kapcsolatot a kabinetülés után, amin Haranghy is részt vett.

A bemutatott férfi már aznap délután érdeklődött egy tender iránt, de Haranghy nem adott neki információt arra hivatkozva, hogy az eljárás még nem zárult le. Haranghy állítása szerint többször érkezett ajánlat hozzá azzal, hogy xy milyen remek jogász, vagy yz milyen remek kommunikációs szakember, de ő mindig elhárította ezeket a javaslatokat. Meg is kapta egy idő után néhány városházi vezető részéről, hogy nem együttműködő.

Demszky: megjelentek ezek az emberek

Egy korábbi interjúnkban a Főkertre célozva Demszky Gábort megkérdeztük arról, hogy akkor csordult-e ki a pohár nála, amikor - a szóbeszéd szerint - az egyik közepes fővárosi cég igazgatója felháborodottan berontott hozzá, hogy megjelent nála Hagyó embere, és pénzt követel a cégtől.

Demszky erre azt válaszolta, hogy hozzá biztosan nem ment be felháborodva senki, de ezzel együtt nem cáfolta, hogy egy munkatársához igen. Hozzá ez úgy jutott el, hogy megjelentek ezek az emberek, és ugyan pénzt nem követeltek, de különböző javaslatokat tettek.

A főpolgármester körül már rég csapkodnak a hatóság villámai. A tavasszal előzetesbe helyezték városházi főtanácsadóját, Mesterházy Ernőt. Akkor Demszky politikai felelősségét elismerve azt állította, nem tudott a Mesterházynak felrótt ügyekről. Demszky az ügyészség látókörébe azért is bekerült, mert egy magánszemély feljelentette a főpolgármestert a horvátországi nyaralójának felújítása ügyében.