Lázár: A szegénység nem ment fel a jogkövetés alól

2010.07.27. 13:59
Hódmezővásárhely polgármestere szerint a "szégyenlista" lehet, hogy nem a legjobb megoldás, de volt foganatja, a rajta szereplők közül sokan elmentek dolgozni. Lázás János a parlament emberjogi bizottsága előtt megígérte, amíg lehet, kitart, és újabb listákat is kitesz.

Július elején hozta nyilvánosságra Hódmezővásárhely önkormányzata a településen a szociális támogatásokkal és segélyekkel visszaélők névsorát. Pár nappal később felzárkóztak melléjük azok is, akik igényeltek segélyt vagy közmunkát, de végül mégsem mentek el értük, hamarosan pedig a jól teljesítő közmunkások nevei is kikerültek a két szégyenlista mellé.

A 47 ezres település önkormányzata évente félmilliárd forintot fordít a rászorulók támogatására, valamint több millió forint értékben biztosít természetbeni juttatásokat. A két szégyenlistán körülbelül 300 ember neve szerepel.

A névsorokból kiderül, hogy mintegy 140 igénylő ingyenes étkeztetést kért a várostól, de végül nem jelentek meg az ételosztáson, vagy még az ebédjegyüket sem vették át. Rájuk az adott hónapban fejenként 12 200 forintot fordított a város. Mellettük tíz igénylő tartós élelmiszerekből összeállított csomagot kért a várostól, de a négyezer forintos támogatást később mégsem vette át.

Lázár János szerint nincs abban kivetni való, hogy valaki a nyilvánossághoz fordul segítségért. A fideszes politikus ezt a parlament civil, vallásügyi és emberjogi bizottságában mondta kedden, ahol a névsorozási rendszer miatt hallgatták meg.

A polgármester szerint a közmunkákról hiányzók és a segélyek felvételét elmulasztók listájának nyilvánosságrahozatalában a kisebbik gond az adatvédelmi szempont. Vannak, akik életformát alapítottak a segélyekre, szembe kell nézni ezzel - mondta Lázár leszögezve, hogy a szegénység sem jelent felmentést a jogkövetés, a társadalmi szabályok betartása alól.

A frakcióvezető-polgármester elmondta, a háromszáz listánszereplőből egyetlenegy kérte ügyvéden keresztül, hogy nevét távolítsák el a listáról, 30-an éltek panasszal, de bírósághoz végül senki sem fordult. Lázár szerint lehet, hogy nem ez a legjobb megoldás, van viszont foganatja: a következő napokban több tucat ember ment el dolgozni a közmunkára.

A legnagyobb számú visszaélés a magukat tartósan munkanélkülinek és rászorulónak vallók között tapasztalható. Számukra az önkormányzat közcélú foglalkoztatásban munkát ajánlott, ami azt jelenti, hogy a 28 800 forintos állami támogatás helyett minimálbért kaptak volna.

Lázár azt mondta, hogy amíg lehet, kitart, és újabb névsort is készíttet.

A listából látható, hogy 82 munkát igénylő meg sem jelent a kiközvetítésen, 66 ember nem vállalta el a munkát, míg 22 esetben ittasság vagy egyéb magatartásbeli ok miatt megszűnt a munkaviszony.

Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere az első lista megjelenésekor azt mondta: a nyilvánosság erejével szeretnének fellépni azokkal szemben, akik visszaélnek a város és az ország adófizetőinek támogatásával. Hangsúlyozta, hogy a szociális segély nem keresetkiegészítés vagy tetszőlegesen választható pénzforrás, hanem csak a ténylegesen rászorulók számára jár, sok esetben egyetlen lehetőségként anyagi helyzetük javítására.

Erős felzúdulást váltott ki

A lista megjelentetése ellen a Lehet Más a Politika (LMP), az adatvédelmi ombudsman és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is tiltakozott.

Jóri András ombudsmannak Lázár levélben válaszolt, kifejtve: szerinte jogszerűtlen, ha valaki segítséget kér és kap az államtól, de aztán nem veszi igénybe azt. A polgármester szeretné, ha végre mindenki belátná és elismerné, hogy mindazoknak akik: "környezetüket rendszeresen meglopják; a szociális segéllyel visszaélnek; a szociális segélyt noha megigényelték, azt fel nem vették; akik részegen jelennek meg a közcélú munkán; - nemcsak jogaik, hanem a közösség által jogosan elvárt kötelezettségeik is vannak."

Érvelése szerint az 1992. évi LXIII. törvény 3. § (4) bekezdése kimondja, hogy törvény közérdekből - az adatok körének kifejezett megjelölésével - elrendelheti személyes adat nyilvánosságra hozatalát. Ehhez az érintettnek hozzá kell járulnia, figyelmét pedig fel kell hívni erre a tényre.

A városi önkormányzati ügyfélszolgálatán kifüggesztett tájékoztató tábla azonban tartalmazza azt a felhívást, hogy amennyiben valaki jogosulatlanul veszi igénybe a támogatást, azt várhatóan nyilvánosságra hozzák. Az adatok kezelésére vonatkozó felhatalmazás pedig a segélykérő nyomtatványon megtalálható, amelyet büntetőjogi felelősség tudatában tölt ki minden kérelmező.

Megjelent a dicsőséglista is

Mintegy két héttel a visszaélők névsorának nyilvánossá tétele után a dél-alföldi város a kimagaslóan teljesítő közmunkásokról is listát tett közzé.

A város weboldalán 150 ember nevét és születési adatát közölték, olyanokét, akik közterületeket tették rendbe, vagy például önkormányzati intézményekben segítettek. Az önkormányzat megfogalmazása szerint a névsorban szereplő emberek "a város támogatását kérték, és nem csupán éltek a közcélú foglalkoztatásban felajánlott munkalehetőséggel, de tartósan kimagasló teljesítményükkel, pontos, megbízható munkájukkal példaértékű együttműködést valósítottak meg".