Ősszel szinte mindenhol a Fidesz nyer

2010.07.28. 07:53
A Fidesz elsöprő győzelmét hozó országgyűlési választás óta a kormányzó párt népszerűsége csak tovább nőtt, így alig maradt olyan nagyobb város, ahol az MSZP-nek kimutatható esélye lenne az őszi önkormányzati választás megnyerésére. A nyugati és a középső országrész egyértelműen a Fideszé, és szinte a teljes főváros is a XIII. kerület kivételével. Az MSZP-nek Szegeden, Salgótarjánban és Tatabányán lehet némi esélye.

A csongrádi megyeszékhelyt két ciklus óta vezető Botka László azon kevés MSZP-s politikus közé tartozik, akiknek sikeres helyi kormánypárti politikusként az elmúlt két ciklus sem tépázta meg a renoméját.

Botka László
Botka László

Botka nyerhet Szegeden

Szegedi választókerületének (Csongrád 3.) városi szavazóköreiben Botka áprilisban nagyjából fej-fej mellett végzett a volt kenuvilágbajnok fideszes Bohács Zsolt Józseffel, aki a győzelmét a Szegedhez tartozó falvakban elért markáns fölényének köszönhette.

Októberben viszont csak a szegediek döntenek, és ha a településük vezetéséről van szó, egy már bizonyított helyi politikusra különösebb szívfájdalom nélkül szavznak más pártállású választók is. Így Botka újraválasztásának esélyei – aki ellen a Fidesz nem a tavasszal már bizonyított Bohácsot, hanem új emberként B. Nagy Lászlót indítja – viszonylag jónak mondható.

Csabainé nélkül Nyíregyháza a Fideszé ölébe hullhat

Csabai Lászlóné
Csabai Lászlóné

Nehéz helyzetben lenne a Fidesz Nyíregyházán is, ha indulna Csabai Lászlóné, a várost tizenhat éve sikeresen vezető szocialista polgármester. Csakhogy a helyiek körében igen népszerű politikus nem jelöltette magát újra. Nyilatkozatai szerint egy új balodali civilszervezetet kíván létrehozni, emellett pár hete a nyíregyházi szocialista szervezet élén próbálja kivenni részét az MSZP megújulásából.

Helyette Nagy László alpolgármester indul a párt színeiben, a tavasszal egyéni parlamenti mandátumot szerzett fideszes Kovács Ferenc lesz az ellenfele. A kérdés így az, hogy Nagy képes lesz-e a kampányban a várost felvirágoztató – bár komoly adósságot felhalmozó –, a pártos konfliktusokat kerülő Csabainé utódaként láttatni magát.

Miskolcon a Jobbik szavazói döntenek

A harmadik polgármesteri ciklusára készülő miskolci Káli Sándor renoméjának nem tettek jót a várost súlyosan érintő árvízhez kötődő ügyek, de az avasi lakótelepre beköltöztetett hátrányos helyzetű családok miatt is sokat romlott a népszerűsége. Tavasszal mind a négy választókerületben tizenöt-húsz százalékos fölénnyel nyertek a fideszes jelöltek, a Jobbik húsz százalék körüli eredménnyel lett harmadik (egy helyen második).

Káli Sándor
Káli Sándor

Káli négy év után ismét a fideszes Kriza Ákossal csap majd össze. Utóbbi azonban nem biztos, hogy taktikai szempontból jó választás. A Fidesz ugyanis csak a Jobbik-szimpatizánsok támogatásával mehet biztosra Miskolcon, és míg Káli nem fukarkodott a nemzeti radikális füleknek jól csengő cigányellenes kijelentésekkel, Kriza közös jelölését állítólag megromlott egészségi állapota miatt ellenzi a helyi Jobbik-szervezet.

MSZP-s reménysugár Salgótarjánban és Tatabányán

A nagyobb városok közül Salgótarjánban lehet még esélye az ellenzéknek. A 2006-ban egy százalékkal győztes fideszes polgármester, Székyné Sztrémi Melinda elég népszerűtlen a városban, és most tavasszal sem volt lehengerlő a fölénye, erős kampánnyal a szocialisták esetleg legyőzhetik.

Szombathelyen hiába indul újra a szocialista Ipkovich György, tavasszal (a másik MSZP-s jelölttel együtt) olyan brutális vereséget szenvedett, ami valószínűtlenné teszi egy októberi fordítást. Tatabányán viszont nem tűnik teljesen reménytelennek a helyi MSZP-s képviselő, Lukács Zoltán helyzete. A képviselői mandátumot nyert, a várost húsz éve vezető fideszes Bencsik János nem indul újra a polgármesteri székért, és Lukács viszonylag népszerű jelöltnek számít.

Esély Angyalföldön, remény Újbudán

Budapesten nem okozna nagy meglepetést, ha a XIII. kerületben, ahol tavasszal mindkét egyéni választókerületben szocialista jelölt nyert, egyiküknek, a jelenlegi polgármester Tóth Józsefnek ismét nyerne. Ebben az MSZP őszi kampányát vezető másik angyalföldi befutó, Szanyi Tibor is a segítségére lehet. Az egyébként hagyományosan balra szavazó Erzsébetvárosban és Terézvárosban a botrányok miatt a szocialisták eljátszották az esélyeiket.

10-mszpbuli

Kínálkozik némi esély a XI. kerületben is. Nem mintha Molnár Gyula ténykedése makulátlan lett volna, sőt. Ha másért nem, a Lágymányosi-öbölhöz kötődő ingatlanügyek miatt Molnárnak mennie kéne. Csakhogy a Fidesz egyelőre képtelen kezelni helyi politikusai, elsősorban a kerületi frakcióvezető, Kupper András és az pártalapszervezet élén álló Schneller Domokos konfliktusát.

A helyi pártszervezetet június végén feloszlatták, a polgármesterjelölt Simicskó István lett. Újbudán most ő építi újra a pártot a régi szervezet romjain. A káosz azonban kifelé is érzékelhető, és ez Molnár malmára hajthatja a vizet.

Kispest, Soroksár, Pesterzsébet: talán

Az ellenzéknek az említettek mellett még három kerületben akadhat keresnivalója. Kispesten Gajda Péter szocialista polgármester indul újra. A Fidesz a helyi választókerületben tavasszal győztes Tarnai Richárdot veti be ellene, de Gajda viszonylag népszerű Kispesten, így a választás nem tűnik teljesen lefutottnak.

Gajda Péter
Gajda Péter

Soroksáron a független jelölt Geiger Ferenc ellen 2006-ban egyik nagy párt sem indított jelöltet, és Geiger meggyőző fölénnyel győzött. A Fidesz várhatóan Egresi Antalt indítja, a szocialisták információink szerint nem állítanak saját jelöltet, ami akár úgy is értelmezhető, hogy kitartanak a független jelölt mellett.

A szocialista párt kampánystábja Szabados Ákos pesterzsébeti polgármester újraválasztásához is fűz némi reményt. Szabados 2009-ben lemondott országgyűlési mandátumáról, állítólag túl soknak érezte a két tisztséget. A Fidesz polgármesterjelöltje a fiatal Földesi Gyula, a párt helyi szervezetének vezetője, ő tavasszal megnyerte a helyi egyéni választókerületben a választást.