Már egy hete Lezsák a főnök a Parlamentben

2010.07.29. 19:04
Schmitt Pál leköszönő házelnök, megválasztott köztársasági elnök már múlt hét pénteken írásban megbízta Lezsák Sándor fideszes alelnököt, hogy a törvények kihirdetése tekintetében helyette járjon el. A megbízás alapján az alelnök jogkörei a házszabálynak megfelelően azonosak az elnökével.

Lezsák Sándor szerdán közleményben tudatta, hogy a házszabályban kötelezően előírt határidőn belül, augusztus 6-án írja alá és küldi el az Országgyűlés nyári rendkívüli ülésszakának utolsó ülésén elfogadott törvényeket az aznap hivatalba lépő Schmitt Pál köztársasági elnöknek.

Már volt arra példa, hogy alelnök írta alá az Országgyűlés által elfogadott törvényeket, mikor a házelnök külföldön tartózkodott.

Schmitt Pál sajtóhírek szerint egy szerdai sajtótájékoztatón jelentette be: már átadta az Országgyűlés fideszes alelnökének, Lezsák Sándornak a házelnöki teendőket. "Tekintettel arra, hogy megválasztott köztársasági elnök vagyok és megválasztották már a magyar parlament új elnökét Kövér László személyében, ezért ezek az aláírások, továbbítások már rá tartoznak" - mondta Schmitt Pál.

A házszabály szerint az Országgyűlés alelnökei az elnök által meghatározott rendben helyettesítik az Országgyűlés elnökét. Az Országgyűlés elnökét tartós akadályoztatása esetén a legnagyobb taglétszámú képviselőcsoporthoz tartozó alelnök helyettesíti, jelen esetben tehát ez a személy a fideszes Lezsák Sándor. Az Országgyűlés elnökét helyettesítő alelnök jogai és kötelezettségei – a kinevezési és felmentési jog kivételével – az Országgyűlés elnökével azonosak.

Az elnöki jog átruházására példa az államfőválasztás előtti, június 28-i parlamenti ülésnap, amikor Schmitt Pál átadta az elnöklést Lezsák Sándornak. Az Országgyűlés előtt akkor úgy fogalmazott: a házszabály rendelkezései alapján megbízza Lezsák Sándort, a legnagyobb taglétszámú képviselőcsoporthoz tartozó alelnököt azzal, hogy az alkotmányban, a házszabályban, illetőleg a házbizottsági állásfoglalásokban foglalt, a köztársasági elnök választásával, a jelölési és választási eljárással kapcsolatban az Országgyűlés elnökére ruházott feladatokat lássa el.

Schmitt Pált, a Fidesz-KDNP jelöltjét június 29-én választotta meg köztársasági elnöknek az Országgyűlés. A titkos szavazáson már az első fordulóban eldőlt, hogy ki kerüljön a legfőbb közjogi méltóság tisztségébe: a képviselők közül 263-an támogatták szavazatukkal a házelnököt. Schmitt Pált, a harmadik köztársaság negyedik elnökét augusztus 6-án iktatják be hivatalába ünnepélyes keretek között.