Vizsgálják az augusztus 20-i ünnepségeket

2010.07.29. 17:00 Módosítva: 2010.07.29. 18:51
A KEHI megvizsgálja a korábbi állami rendezvények, különösen az augusztus 20-i ünnepségek megszervezésének hátterét. A vizsgálat augusztus 31-én zárul. A kormány a korábbiaknál visszafogottabb rendezvényt ígér, az idei augusztus 20-a 150 millió forintba kerül majd.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter kezdeményezésére a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálja a korábbi állami rendezvényeket, különös tekintettel az augusztus 20-i ünnepségeket.

Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációért felelős államtitkára azt mondta, hogy a miniszter július közepén kezdeményezte a vizsgálatot, amely augusztus 31-én zárul. A KEHI főként az állami rendezvények jogi hátterét, az engedélyek beszerzését, a felkérő és lebonyolító közötti kapcsolatokat ellenőrzi.

A visszásságokról szólva az államtitkár példaként említette, hogy a korábbi Miniszterelnöki Hivatal (MeH) nem készítette elő az idei augusztus 20-i ünnep engedélyeztetési hátterét, a közterület-foglalási engedélyeket - jogszabályi tiltás ellenére - továbbadta az augusztus 20-i repülőversenyt szervező cégnek.

Szerinte a rendezvényszervezők olyan közterületi reklámokat helyeztek el az elmúlt években, amelyre nem volt engedélyük, és az abból befolyó összegekkel senki nem számolt el, és nem találni a nyomát az ünnepen kiszolgáló vendéglátóipari egységeknek kiadott engedélyeknek sem.

Kovács Zoltán azt mondta, hogy az augusztus 20-i repülőverseny megrendezésére - a MeH és a szervezők között - kötött szerződés hátrányos a magyar államra nézve. Szerinte a gyakorlatilag egyoldalú szerződéstől az állam előzetes hat hónapos határidővel állhat el, felmondás esetén komoly kárpótlást kaphat a szervező cég. Mivel azonban közlekedési hatóság nem adott idén repülési engedélyt, ezért a szerződés nem él, mondta. A minisztérium megállapítása szerint a szervezők jogsértést követtek el akkor, amikor tavaly a rendezvény első napján nem rendelkeztek a légtérhasználatára vonatkozó engedéllyel.

Visszafogottabb ünnepet ígérnek

A kormány szerdai ülésén elfogadta az idei augusztus 20-i ünnep programját, a kormányzati kommunikációs államtitkár aláírta a szerződést a tűzijátékot rendező szombathelyi Kopula ,96 Kft.-vel. és az állami, a rendezvény biztosításáról szóló feladatok kivitelezését végző konzorciummal is. Az összesen 150 millió forint értékű rendezvényből az államot 120-130 millió forint terheli.

Kovács Zoltán szerint az augusztus 20-i ünnep némileg visszafogottabb lesz a korábbiaknál, a jótékonyság és a méltó ünneplés jegyében zajlik majd, az elsődleges szempont pedig a biztonság. A Kopula Kft. teremti meg a tűzijáték technikai feltételeit és kivitelezi azt, ennek értéke nettó 50 millió forint, a KIM a költségek áfáját vállalta át.

Az EDEX Hungary Kft.-ből, a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ből, illetve GEM Rendezvénytechnikai és Szolgálgató Kft.-ből szerveződött konzorcium pedig - bruttó 70 millió forintért - zárt, meghívásos közbeszerzési pályázaton nyerte el az ünnep "szervezeti elemeinek" biztosítását. Kovács állítása szerint azért írtak ki zárt, meghívásos pályázatot, mert az előző kabinet előkészítetlenül hagyta utódára a rendezvényt.

Idén nem lesz a Duna fölött repülőverseny, mert a közlekedési hatóság arra nem adott engedélyt.

Az augusztus 20-i ünnep a szokásoknak megfelelően reggel 9 órakor kezdődik a Kossuth téren a nemzeti lobogó felvonásával, 11 órakor lesz a tisztavatás a Hősök terén, ahol beszédet mond Schmitt Pál már mint köztársasági elnök mond beszédet. Délután 5 órakor kezdődik a Szent Jobb-körmenet. Az ország tortáját este 8 órakor vágják fel, kilenc órakor kezdődik a tűzijáték a Duna-parton. Az árvízkárosultak megsegítésére egész nap segélyszámot üzemeltetnek majd.