Elhalasztanák az önkormányzati választást Miskolcon

2010.07.30. 11:47
A borsodi főjegyző későn rajzolta át a választókerületek határait, ezért Miskolc polgármestere az önkormányzati választás elhalasztását kéri Sólyom Lászlótól. A valódi ok azonban nem a határidő túllépés. A furcsa új körzethatárok baloldali szavazókörzeteket vágnak át. Hasonló történt Szegeden és Kazincbarcikán is.

Beszédes csend honolhatott július 16-án Kovács János BAZ megyei főjegyző irodájában, amikor többedmagával Zsiga Marcell fideszes országgyűlési képviselő is épp odabent tartózkodott. Kovács pont a város szavazókerületeit rögzítő térképet rajzolta át, mint utóbb kiderült, a Fidesznek kedvezően. A képviselő és a főjegyző is azt állítja, hogy nem volt politikai nyomásgyakorlás. A térkép megfellebbezhetetlen.

Arányossági problémák Miskolcon

A választókörzetek átrajzolását a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásáról szóló új törvény tette szükségessé. A tízezer fő feletti települések képviselőinek számát több mint a harmadával kell csökkenteni. Ez Miskolcon hattal kevesebb választókerületet jelent, a város jegyzője ennek megfelelően újrarajzolta a körzetek határait.

Csakhogy ezt a határozatot a megyei főjegyző megsemmisítette, megalapozottnak látva azt a – mások mellett Zsiga Marcell által benyújtott – kifogást, amely szerint az új kerületek nem lakosságarányosak, többezres különbségek vannak köztük. A főjegyző július 16-án kelt határozatában új határokat jelölt ki.

Káli Sándor panaszának az a jogi alapja, hogy Sólyom László államfő az önkormányzati  választást egy nappal korábban, július 15-én tűzte ki, márpedig a választási törvény szerint a kiírás és a választás október 3-i időpontja között a választókerületek és szavazókörök határait nem lehet módosítani.

Megoldás: a farkinca

A tét nagy, Miskolc egyike annak a néhány nagyvárosnak, ahol az önkormányzati választás kimenetele nem lefutott kérdés. A választókerületekről folyó vita nyilvánvalóan nem a dátumokról szól.

A megyei főjegyző térképén több helyen igen érdekes alakú körzetek születtek. A furcsa nyúlványok közös jellegzetessége, hogy úgy csatolnak a tavaszi választás adatai alapján elkülöníthető szavazótömbrészeket más választókerülethez, hogy végeredményben várhatóan csökkenjen a közgyűlésbe jutó baloldali képviselők száma.

Az 1. térképrészleten a kiliáni lakótelep egy utcája látható, ami nem a körülötte lévő 18., hanem a 20. választókerület része. A 2.-on az északon a Lyukó-völgyi nyomortelepnél kezdődő 15. választókerületnek a belvárosig nyúló csápja figyelhető meg. A 3. nagyítás egy, a sűrűn lakott 9. választókerületből az 1.-höz csatolt háztömböt mutat. A nagy felbontású térkép itt (pdf) látható.

A választókörzetek határait korábban igyekeztek úgy meghatározni (pdf), hogy a város történelmi vagy lakóhelyi egységei – azonos jellegű háztömbök vagy lakótelepek – közös választási körzetekhez tartozzanak. A miskolci MSZP közleménye szerint a körzethatárokat politikai nyomásra módosította a főjegyző.

Hatalmi görcsben

Zsiga Marcell elismeri, hogy jelen volt, amikor Kovács főjegyző átrajzolta a határokat, de mint mondja, nem szólt bele a munkába. A főjegyző is kijelentette, hogy senki sem utasította semmire. A képviselő nem nyilatkozott arról, hogy szerinte kinek kedveznek a módosítások. Közleményében ugyanakkor leszögezte: Káli és a miskolci szocialisták „görcsösen ragaszkodnak hatalmukhoz, úgy tűnik, nem mernek kiállni a választásokon, és mondvacsinált indokokkal minden követ megmozgatnak a választás elhalasztásáért”.

Káli Sándor indítványához Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere is csatlakozott, mivel szerinte náluk is a baloldalinak tekinthető szavazókörzeteket darabolták szét, amikor Kovács János újrarajzolta a választási térképet.

Két hét vs. három nap

Hasonló konfliktus alakult ki Szegeden is, ahol a megyei jogú városok közül talán a legnagyobb a baloldal győzelmi esélye. A törvénymódosítás miatt a városban öttel kevesebb választókerületet kellett kijelölni.

Az első új térképet a helyi választási iroda vezetőjeként Szeged jegyzőjének stábja készítette két hét alatt. Az új felosztás ellen többen kifogást nyújtottak be – az egyikük Rákos Tibor volt fideszes országgyűlési képviselő, aki októberben helyi képviselőjelöltként indul.

A kifogás Szegeden is az volt, hogy az új térkép körzeteinek aránytalan a lakosságszáma, valamint hogy a korábbi térkép nem volt tekintettel az egyes városrészek „önazonosság-tudatára”. A Csongrád megyei főjegyző (még a választás kiírása előtt) helyt adott a kifogásnak, csakhogy szocialista bírálói az általa felrajzolt új körzeteket is aránytalannak tartják. Az átlagtól való eltérés húszból hét esetben meghaladja a tizenöt százalékot.

Az újraválasztásért induló szocialista polgármester szerint jól mutatja az aránytalanságra hivatkozva beavatkozó megyei főjegyző szándékát, hogy nem kérte ki a várostól a tetemes lakossági adatbázist, Három nap alatt született az új határozat, és a módosított térképén hat-, illetve tizenegyezres körzet is található.

Botka László elmondta, hogy a főjegyző térképe egyértelműen a baloldalinak tekinthető lakótelepi körzetek megszüntetésére irányult, és a kapkodást jelzi, hogy a leírásban több helyen összekeverték az utcák páros és a páratlan oldalát, a hibát utólag kellett kijavítani.

Kézisúlyzó vagy kalapács?

Így alakulhatott ki más furcsaságok mellett az elnagyolt kézisúlyzó formájú 8-as körzet, a felsővárosi lakótelepet egy két házsor széles nyél köti össze a fodorkerti kertváros egy részével.

Az elhíresült szegedi kézisúlyzó. Vagy kalapács? Esetleg gőzmozdony? A nagy felbontású térkép itt látható (pdf).

A szocialisták szerint a történtek fényében egyértelműen a Fidesz hatalmi érdekét szolgálta a választási eljárásról szóló törvény módosítása, amely a (területi választási iroda vezetőjeként eljáró) megyei főjegyzőnek egyedül a választókerületekre vonatkozó határozata ellen nem teremt jogorvoslati lehetőséget. 2006-ban húszból tizenkilenc megyében (köztük Csongrádban és Borsodban) fideszes vezetésű megyei közgyűlés alakult. A közgyűlés a főjegyző munkáltatója.

Born in the USA

Az Amerikában gerrymanderingnek nevezett, pártérdeket szolgáló választásitérkép-átrajzolás nem magyar találmány, az USA-ban jó kétszáz éve bevett gyakorlat. Igaz, ott nem egymás, hanem a feltörekvő új pártok nyirbálására használják.

Az arányos választói képviselettel kapcsolatos, azóta is fennálló hazai mulasztásos alkotmánysértéssel, a választási térképek átrajzolásával és a körzethatárok manipulálásával utoljára bő két éve foglalkoztunk. Ízelítőül egy galéria bizarr formájú amerikai választókerületekkel: