Tarlósra szavaznának a legtöbben

2010.07.30. 15:24
A Századvég Alapítvány júliusi budapesti közvélemény-kutatása szerint soha sem volt még nagyobb esélye annak, hogy jobboldali jelölt nyerje az őszi önkormányzati választásokat a fővárosban. Tarlós István a biztos szavazók kétharmadának élvezi támogatását, miközben Demszky Gábor jelenlegi főpolgármester munkájával a budapestiek több mint háromnegyede elégedetlen.

A Századvég 800, véletlenszerűen kiválasztott budapesti felnőtt lakost kérdezett meg, kire adná voksát az őszi, önkormányzati választásokon az eddig megismert négy jelölt közül.

Tarlósra az összes budapesti választópolgár fele szavazna, miközben Horváth Csaba mszp-s jelöltet a megkérdezettek 10, az lmp-s Jávor Benedeket 5, Staudt Gábort a Jobbiktól pedig 1 százaléka támogatná.

A budapestiek tíz százaléka ugyanakkor más jelöltre szavazna, míg 24 százalékuk nem akart, vagy nem tudott válaszolni a kérdésre.

Tarlós fölénye a budapesti biztos szavazók körében még inkább meggyőző, itt közel kétharmados, 65%-os támogatottságot szerzett.

A második legtöbb szavazót maga mögött tudó Horváth Csabára 13% szavazna. Az LMP és a Jobbik jelöltje esetében 6, illetve 2 százalékos a támogatottsági mutató, míg 14 százaléka a biztos szavazóknak más jelöltet támogatna.

A Századvég kiváncsi volt arra is, hogy a 20 éve Budapestet irányító Demszky Gáborról mit gondolnak a helyi polgárok: a budapestiek 68 százaléka kedvezőtlenül vélekedik a főpolgármesterről, és mindössze 15 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy kedvező véleménnye van róla.

Demszky főpolgármesteri munkájának értékelése során még kedvezőtlenebb állásfoglalás született, ugyanis csak a megkérdezettek 16 százaléka volt elégedett, miközben több mint háromnegyedük szerint nem végzi megfelelően munkáját.

Az önkormányzati választásokat 2010. október 3-ára írta ki Sólyom László köztársasági elnök. Bár a részvételi arány előreláthatólag magas lesz, az előrejelzéseket még jelentősen módosíthatja a választások előtti kampány.