Új OPNI-t hozna létre a Fidesz

2010.07.31. 14:58
Pesti Imre szerint szükséges egy új, köponti pszichiátria létrehozása, mert az OPNI bezárásával kár érte a pszichiátriai ellátást. Mikola István már korábban kérte, hogy nézzenek utána, miért zárták be az intézményt.

A kormány napirendjén szerepel egy új országos pszichiátriai intézmény kialakítása a korábban megszüntetett Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, az OPNI helyett - mondta Pesti Imre fideszes parlamenti képviselő szombaton a fővárosban.

A képviselő újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az OPNI bezárása után teljesen nyilvánvalóan kár érte a pszichiátriai ellátást, ami nem maradhat így.

"A kormányzat eltökélt, hogy valamilyen központi intézményben a pszichiátriai ellátás szakmai színvonalát megteremtsék, ez napirenden van" - jelentette ki Pesti.

Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára még június közepén az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ülésén azt mondta, hiba volt bezárni az OPNI-t, amely intézmény az ideggyógyászati tudomány teljes spektrumát lefedte.

Mikola István, a bizottság fideszes elnöke pedig azt kérte a tárca jelenlévő képviselőjétől, derítse ki, kinek és milyen okból állt érdekében az OPNI bezárása, mi indokolta a nagy múltú intézmény bezárását, és legfőképpen azt, hogy ezért kit terhel a felelősség.