A Kétfarkú Kutya Párt indul a szegedi polgármesterségért

2010.08.02. 11:48
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt az izlandi viccpárt stratégiájából tanulva megszerezné Szeged polgármesteri székét, hogy felvirágoztassa a Tisza parti várost. A jogi okokból egyesületté alakult párt hegyet és űrkikötőt ígér, de a vezető hosszútávú politikai karrierre rendezkedne be: távlati tervei közt adócsökkentés, a munka eltörlése és ingyen sör is szerepel.
Fotók: Nagy Attila
Fotók: Nagy Attila

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt vezetőjét, Kovács Gergelyt a legtöbben gyilkosan ironikus utcai akciói révén ismerik. A pártvezető autóvásárlást hirdető óriásplakátokat alakított át, hogy így hívja fel a figyelmet a globális felmelegedésre. Készített kamu honlapot a botrányoktól hangos Pécs Európa Kulturális Fővárosa paródiájaként, amiért Pécs egyébként be akarta perelni. A politikai kampányok abszurditását mutatta meg a legutóbbi választáson, amikor plakátokat egészített ki vicces szövegbuborékokkal. Több százan vonultak fel az általa szervezett általános tüntetésén, bármit követelve. De szervezett kortárs kiállítást fellengzős, ugyanakkor nem létező művészekkel.

Kevesen tudják azonban, hogy karrierjét politikusként kezdte, hiszen az MKKP a 2006-os országgyűlési választásokra alakult, és bár Kisebb Magyarországot szlogenje országos visszhangot keltett, végül nem ért célba. Kovács Gergely 2010-ben visszatér a kezdetekhez, és elindul Szeged polgármesteri székéért. A pártvezetővel az MKKP kampányközpontjában beszélgettünk.

Mi volt a 2006-os kudarc oka, és mit változtat a stratégiáján a párt?

2006-ban nem voltunk pártként bejegyezve, így nem lehetett ránk szavazni. Esélyünk sem volt nyerni Egy éve létrehoztuk a Kétfarkú Kutya Egyesületet, hogy legális akciókat is indíthassunk. Az egyesület indít majd engem Szegeden, de lesz egy budapesti jelöltünk is a főpolgármesteri helyért.

Miért egyesületként indul az MKKP? Elvi vagy gyakorlati akadálya volt a párttá alakulásnak?

Én voltam az akadálya a párttá alakulásnak, mert későn kezdtem el szervezni. Kicsúsztunk az időből. Az egyesület viszont már létezett, és csak az alapító okiratot kellett módosítani. Jobb lett volna persze, ha nem a Kétfarkú Kutya Egyesület indul, hanem a párt, de így viszont a mozgalmunk civil oldalát hangsúlyozzuk. Példaképünk pedig a választásokat nyert izlandi viccpárt.

mkkp10

Ki lesz a budapesti jelölt?

Sajnos a magyar választási rendszer kirekesztő jellege miatt nem indíthatunk állatokat a választáson, pedig az lett volna a korrekt, ha valóban kétfarkú kutyák mögé sorakozhatnak fel a párt támogatói. Programunkban is szerepel, hogy az MKKP majdnem bármilyen körülmények közt határozottan kiáll a növények és a vírusok jogaiért, valamint azok parlamenti és önkormányzati képviseletéért. Szükségesnek tartjuk, hogy ezek a létformák, amik a földi élet „csendes többségét” alkotják, maguk is alakíthassanak frakciót a magyar országgyűlésben, természetesen a vírusok kizárólag karanténban.

A jelenlegi helyzetben azonban én indulok Szegeden, mert a párt ott alakult, és nagy az ismertségünk a városban. Van esélyünk, hogy összegyűjtsük a szükséges 2000 kopogtatócédulát. Bár Budapesten is jelentős a támogatóink száma, itt erősebb a küzdelem, és sok kopogtatócédulára van szükségünk. Úgy számoljuk, 10 ezer körül kellene gyűjtenünk, hogy a végén aztán megszerezhessük a főpolgármesteri széket.

A budapesti jelöltet akkor nevezzük meg, ha már biztos, hogy elég önkéntes támogatja céljainkat és munkánkat. Csak olyan kampányt érdemes csinálni, ami látszik is. Hiszen nem a győzelem a legfontosabb, még csak nem is a vereség, hanem maga a kampány. Kopogtatócédulákat kell gyűjteni, plakátolni kell, embereket kell a helyes választásra ráébreszteni.

Mik az MKKP programjának sarokpontjai?

Programunkat hosszas társadalmi vita előzte meg. Egyeztettünk a civil szervezetekkel, az államapparátus magas rangú tisztviselőivel, nemzetközi hírű professzorokkal, és 6700 szakértővel.  Kétfarkú Kutya Párt programjában kiemelten kezeli a gazdaságpolitikát.

Gazdasági programunk két fő pillére az általános és teljes adócsökkentés, valamint az örök élet. Pusztán e két intézkedés olyan hatalmas összegeket szabadít fel a gazdaságban, amiből az MKKP programja maradéktalanul megvalósítható. Amennyiben pedig plusz források bevonására volna szükség, azt az adócsökkentés részleges kiterjesztéséből, valamint az örök élet meghosszabbításából fedezzük. Pártunk ugyanakkor egyértelmű választ ad a devizahitelesek gondjaira, valamint a forintárfolyam-ingadozások okozta problémák kezelésére azzal, hogy 2005-ben bevezettük a közös európai fizetőeszközt, az eurót.

mkkp04

Kétfarkú Kutya Párt programjának talán legfontosabb eleme a foglalkoztatás-politika újraértelmezése. Szakértőink szerint a többi párt rossz oldalról közelíti meg a foglalkoztatás és a munkanélküliség kérdését, így félrekezelik a problémát. Mindannyian a munkanélküliséget kívánják csökkenteni, pedig sokkal jobb lenne, ha senkinek sem kellene dolgoznia, ám mégis kapnának fizetést. Ezért a Kétfarkú Kutya Párt meghirdeti a „Ne kelljen dolgozni, de legyen pénz!” elvet, amit hatalomra kerülése esetén végsőkig követni fog, mert úgy véljük, hogy nem méltó az emberi fajhoz, hogy az embereknek dolgozniuk kell a fizetésükért.

Fontos kiemelni, hogy az MKKP az egyetlen politikai formáció Magyarországon, amely hozzá mer nyúlni azokhoz a tabutémákhoz, amiket minden párt a szőnyeg alá söpör. Programunk fontos eleme az egységes időreform. Egyrészt kiutalunk az ország valamennyi polgárának évi plusz 99 napnyi időt. Az állami felügyelet mellett termelt és értékesített idő ezzel mindenki számára megfizethetővé válik, s így közkincsé válhat, ami eddig csak a gazdagok kiváltsága volt.

Úgy tűnik, a pontok egy része túlmutat a polgármesterek illetékességén.

Az embereknek ismerniük kell programunk minden elemét ahhoz, hogy felelősen dönthessenek. Ebben is különbözünk a többi párttól.

Eddig nem hallottunk a Szegedre vonatkozó tervekről. Csak országos szintű kérdések szerepelnek a kampányban?

A szakértők bevonásával kidolgozott programcsomag külön fejezetben foglalkozik e szép Tisza parti várossal. A hegyek problémája különösen kényes kérdés az Alföldön. A siralmas helyzetet orvosolandó Szeged mellett hatalmas és olcsó hegyet építünk, hogy tudjanak a gyerekek télen szánkózni, és hogy ne költözzenek el a végzős egyetemisták Budapestre. A hegyet "ami nem látszik, az nincs" alapon a város hulladékából építjük. A szeméthegyet földdel fedjük be és gyepesítjük.

De ezen túl is vannak fontos feladataink. Mi végre valóban rendbe hozzuk, és komoly fejlesztésekkel bolygóközi űrkikötővé építjük ki az elmúlt években méltatlanul elhanyagolt szegedi űrállomást, fellendítve ezzel a Szegedre irányuló bolygóközi turizmust. Ennek keretében magyaros éttermet hoznánk létre a Marson, hogy jó benyomást tegyünk a majdan odaérkező amerikai űrhajósokra. Mindezeken túl lekapcsoljuk a zenét a Dugonics téren.

mkkp06

Miből finanszírozza a párt a kampányát?

A négy évvel ezelőtti kampányt pár tízezer forintból oldottuk meg. De lesz lehetősége a támogatóinknak arra, hogy adakozzanak. Ha annyi pénzünk lesz, akár tévéreklámot is csinálunk, de alapvetően a netes és az utcai kommunikációra koncentrálunk. Ehhez most keresünk önkénteseket. Már augusztus közepén elkezdjük a kampányt, hogy több emberhez jussanak el üzeneteink.

Mely pártokkal működne együtt az egyesület?

Nem szeretném a többi párt programját kritizálni, de annyira más dimenziókban gondolkoznak, hogy egyikkel sem tudjuk elképzelni az együttműködést. Míg a többi párt csak ígérget, mi valóban megígérjük ígéreteinket.