Negyven év szolgálati idő után nyugdíjba mehetnének a nők

2010.08.02. 08:38
Őszre elkészül a "korszerű és igazságosabb nyugdíjellátási" koncepció - nyilatkozta a Népszavának a Fidesz szakpolitikusa, aki egyetlen konkértumot árult el ebből: januártól a nők már 40 év szolgálati idő után, életkortól függetlenül nyugdíjba mehetnek. A férfiakról nem esett szó.

A nők januártól 40 év szolgálati idő után életkortól független nyugdíjba mehetnek - nyilatkozta a Népszavának a Fidesz szakpolitikusa. Iván László kijelentette, ez az egyetlen olyan konkrétum, ami az idősekkel kapcsolatban már eldőlt a kormányban. Az őszi parlamenti ülésszakra készül el a "korszerű és igazságosabb nyugdíjellátási" koncepció.

Az, hogy ez mit jelent pontosan, Iván lászló nem nyilatkozott. Így nem tudni, hogy folytatják-e a nyugdíjkorrekciós programot, megőrzik-e a méltányossági nyugdíjemelést, 2011-től kifizetik-e a törvénybe foglalt nyugdíjprémiumot, és mi lesz a sorsa a nyugdíjkorhatár-emelésnek. Iván László erre azt mondta, az előző kormány idején elfogadott törvények "egyelőre változatlanul mennek tovább".

Nyugdíjügyben amúgy akár népszavazás is lehet, múlt pénteken az Országos Választási Bizottság ugyanis hitelesítette azt a kérdést, miszerint aki 40 év munkaviszonnyal rendelkezik, automatikusan elmehetne nyugdíjba, és nyugdíjának összegét nem csökkenthetnék. Az aláírásgyűjtési ívet Kiss Béla, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének alelnöke nyújtotta be július 5-én.