Terrorelhárítók őrzik majd Orbánt és Schmittet

2010.08.04. 14:11
Egy új szervezet, a Terrorelhárítási Központ foglalkozna országszerte a terrorcselekmények elhárításával, végezné el a rajtaütéseket is. Emellett átveszik a Köztársasági Őrezredtől az államfő és a miniszterelnök védelmét.

Megjelent a Belügyminisztérium honlapján annak a kormányrendeletnek a tervezete, amely a leendő Terrorelhárítási Központ feladatait határozza meg.

A rendelettervezet szerint a globális biztonsági kihívások között egyre jelentősebb szerepet játszik a nemzetközi terrorizmus. Ennek kezeléséhez egy koherens, a szükséges információkkal, tudással és képességgel rendelkező szervezetre van szükség. Egy olyan központra, ami egyszerre biztosít hatékony fellépést a nemzetközi és hazai terrorizmus, illetve az annak bázisát jelentő szervezett bűnözés, valamint az egyre növekvő erőszakosságot mutató, fegyveres bűncselekmények ellen.

A központ országszerte foglalkozna a terrorcselekmények, illetve az azt előkészítők felkutatásával, eltérített vagy elrabolt járművek visszafoglalásával, akcióba lépne emberrablások esetén, ők fognának el felfegyverzett bűnözőket. Emellett elemezik Magyarország terrorfenyegetettségének helyzetét és részt vennének a kritikus infrastruktúrák védelmére vonatkozó nemzeti program kidolgozásában.

A rendelettervezet szerint az új Terrorelhárítási Központ látná el a jövőben - a Köztársasági Őrezred helyett - az államfő és a miniszterelnökét védelmét is. (Az indoklás nem tér ki arra, hogy miért váltanak.) A Terrorelhárítási Központ létrehozásával kapcsolatos feladatokat miniszteri biztosként Hajdú János, Orbán Viktor korábbi személyi testőre látja el.

Az új szervezet a rendészetért felelős miniszter - jelenleg a belügyminiszter - irányítása alatt működő költségvetési szerv lenne. Főigazgatóját a miniszter javaslata alapján a miniszterelnök nevezné ki és mentené fel.

A terveket két hétig, azaz augusztus 18-ig lehet véleményezni.