A felrobbant petárdaraktár ügyvezetője felügyel a tűzijátékra

2010.08.05. 07:35
A Törökbálinton három alkalmazott halálát okozva felrobbant tűzijátékraktárat üzemeltető Pyro-Technic Kft. vezetőinek családi érdekeltségét szerződtette a kormány az idei augusztus 20-i tűzijáték biztonsági felügyeletére. Az Edex Hungary Kft. meghívásos közbeszerzéssel került az állami ünnepséget rendező konzorcium tagjai közé. A 2004-ben 50 millió forintos kárt okozó baleset miatt a Pyro-Technic vezetői ellen még mindig halált okozó veszélyeztetés miatt folyik büntető per. A Pyro-Technic az első Orbán-kormány idején a Happy End partnere volt az állami ünnepség megrendezésében, akkor 248 milliót költöttek a tűzijátékra.

Az Edex Hungary Kft.-ből, a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ből, illetve GEM Rendezvénytechnikai és Szolgálgató Kft.-ből szerveződött konzorcium  - bruttó 70 millió forintért - zárt, meghívásos közbeszerzési pályázaton nyerte el az augusztus 20-i ünnep "szervezeti elemeinek" biztosítását. Ezt a napokban jelentette be a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

A legjavát választották

Kovács Zoltán, aki alá is írta a cégekkel a szerződést, azzzal indokolta a zárt, meghívásos pályázati forma választását, hogy az előző kabinet előkészítetlenül hagyta a rendezvényt. Az államtitkár szerint a válogatásnál azért erre a három cégre esett a választás, mert "komoly tapasztalatokkal bíró, kipróbált cégekről, a szakma legjaváról van szó”. Információink szerint az Edex feladata, hogy biztosítsa a tűzijáték biztonságos és jogszerű lebonyolítását.

Az augusztus 20-i tűzijátékot a szombathelyi Kopula '96 Kft.vezényli le, amely ingyen vállalta a munkát, miután a Facebookon több ezren kezdeményezték, hogy az állam a látványosság helyett az árvízkárosultak megsegítésére költse a pénzt.

Farkas Mihály, a Kopula '96 tulajdonosa az Indexnek azt mondta, hogy ő a tűzijáték alapanyagait, eszközeit és a személyes, valamint cége munkáját ajánlotta fel az ünnepre. Ennek becsült értéke 50 millió forint. A szintén pirotechnikai területre szakosodott Edex Hungary Kft. nem vesz részt a tűzijáték szervezésében, hanem a biztonsági feltételek teljesülésére felügyel – erősítette meg az Indexnek Farkas Mihály.

A Pyro-Technicből jöttek

Az Edex a cégadatok szerint két éve Lengyel Gábor irányítása alatt áll. Lengyel azonban az edexes ügyvezetői állása mellett egy másik cégben is érdekelt: 1993-as alapítása óta résztulajdonosa a Pyro-Technic Kft.-nek. Lengyel a 2004-es törökbálinti robbanás idején is a petárdaraktárat üzemeltető Pyro-Technicnél dolgozott, ő volt a cég gazdasági igazgatója. Mint emlékezetes, éppen hat évvel ezelőtt, 2004. augusztus 5-én felrobbant a Pyro-Technic Kft. tűzijátékraktára, a detonációkban és az órákig tartó tűzben három dolgozó meghalt, többen megsérültek, a környéken számos ház és autó megsemmisült. A cégvezetők közül kettőt a tragédia után őrizetbe vett a rendőrség, de az esetet követő perek mind a mai napig nem zárultak le.

A robbanásról elhíresült Pyro-Technic és a 2010-es állami ünnepség felügyeletével megbízott Edex között nem Lengyel személye jelenti az egyetlen kapcsolatot. A pirotechnikai bizniszbe az utóbbi években bekapcsolódott Edexet lényegében elfoglalták a Pyro-Technic tulajdonosainak feleségei, rokonai. Az augusztus 20-i ünnepségre meghívott cég tulajdonosai között található Lengyel édesanyja, valamint két Pyro-Technic-vezető, Tóth Ferenc és Tőtős Ferenc felesége, és mindkét cég tulajdonosi körében benne van Tóth egyik közeli rokona, Vámosi Istvánné.

Tóth Ferenc, a Pyro-Technic ügyvezetője a napokban feltűnt az augusztus 20-i ünnepség rendezéséről kormányzati sajtótájékoztatón. A kormányszóvivő kérdésünkre elmondta, ő külsős szakértőként kap szerepet az ünnepi esemény lebonyolításában. Tóth biztonsági, pirotechnikai és logisztikai területen segíti a rendezők munkáját.

Az elmúlt években kártérítési és büntető per alatt álló Pyro-Technic bevételei a cégbírósághoz beadott mérlegek szerint az utóbbi években gyorsan sorvadtak, a 2007-es 110 milliós forgalom 2009-re 5 millióra apadt. Az új családi érdekeltség, az Edex bevételei viszont ugyanebben az időszakban gyors növekedésnek indultak, 41-ről 166 millióra nőttek.

Még megy a per

A raktárrobbanás nyomán a Pyro-Technic Kft. vezetői ellen hat éve folyik az eljárás. Az ügy legutóbbi fejleménye, hogy két hónapja a Pest Megyei Főügyészség ejtette a robbanóanyaggal visszaélés vádját a cég négy vezetője ellen. A Népszabadság tudósítása szerint júniusig a cég vezetői közül Tóth Ferencet, Tőtős Ferencet és Kovács Zoltánt több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel, valamint robbanóanyaggal visszaéléssel, Lengyel Gábort csak az utóbbi bűncselekmény elkövetésével vádolta a Pest Megyei Főügyészség. A robbanóanyaggal visszaélés vádjának ejtése azt jelentette, hogy Lengyellel szemben bűncselekmény hiányában június elsején megszüntették a büntetőeljárást, a többiek azonban vádlottak maradtak. Lengyel Gábor ügyvédje bejelentette, hogy védence az eljárás során felmerült költségei, vagyoni és nem vagyoni kárának megtérítését kéri az államtól.

A Pyro-Technic felelősségét egyébként a Fővárosi Ítélőtábla már 2006-ban jogerős ítéletben kimondta, és általánosságban kötelezte a céget, hogy térítse meg a környék épületeiben okozott károkat. Ennek összegét 50 millió forintra becsülik, a kártérítések megindulásához azonban újabb ítéletek kellenek.

Robbant vagy robbantották?

A Pyro-Technic vezetői már közvetlenül a robbanás után is tagadták felelősségüket, és sokáig azt állították, hogy valaki TNT-vel röpítette levegőbe a raktárban felhalmozott 50 tonna pirotechnikai eszközt. A céget sokáig Budai Gyula fideszes képviselő védte, aki szintén az idegenkezűség koncepciójával próbálta menteni a céget a vizsgálat alatt. Budait júniusban az előző kormány idején lezajlott földügyletek, többek között a tervezett sukorói kaszinóberuházás feltárásával bízta meg Orbán Viktor miniszterelnök.

Lengyel Gábor, az Edex ügyvezető igazgatója szerint nem szabad összefüggésbe hozni a Törökbálinton történteket a mostani tűzijátékkal, hiszen jogerősen még a Pyro-Technic egyetlen dolozóját sem marasztalták el a baleset miatt, sőt - állítja Lengyel - a perben felvonultatott szakértői vélemények jó része is a szándékos robbantás lehetőségét támasztja alá. Lengyel elismerte, hogy Tóth Ferenc és a többi pyrotechnikes vezeő még ma is vád alatt áll, de leszögezte, hogy az ő ügye semmilyen formában nem függött össze a 2004-es robbantással.

A Happy End volt a kezdet

A Pyro-Technic az első Orbán-kormány idején lett a Happy End Kft. partnere állami ünnepségszervezésben, a céget 2001-ben szerződtették a budapesti tűzijáték rendezésére, amikor a 850 milliós ünnepségi költségekből nettó 248 milliót szántak a Parlament előtti látványosságra.