3,5 milliárdot kap a mentőszolgálat

2010.08.07. 13:33
A budapesti Markó utcai mentőpalota fennállásának százhuszadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre látogatott el első államfői útján Schmitt Pál. Bejelentették: több milliárd forintból korszerűsödhet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mentésirányítási és segélyhívási rendszere.

A köztársasági elnök "fantasztikus hálózatnak" nevezte a mentőszolgálatot. Schmitt Pál kiemelte, a mentők munkája egy 24 órás, "nonstop" szolgálat.

Mint mondta, arról soha nem hallani, hogy napi több ezer beteghez időben érkeznek a mentők, arról viszont, ha néha 3-5 percet késnek valahonnan, címlapok keletkeznek. Az államfő mindezt méltánytalannak nevezte.

Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára közölte: jelentős mértékben korszerűsödhet az OMSZ mentésirányítási és segélyhívási rendszere abból a 3,5 milliárd forintos forrásból, amelynek egy részét az Európai Unió adja.

Hozzátette, ezzel a mentőszolgálat munkája jóval korszerűbb, költségtakarékosabb, gyorsabb és egyszerűbb lehet.

Az Országos Mentőszolgálat egységei az elmúlt évben egymillió beteget láttak el, és ez idő alatt a gépkocsik több mint 34 millió kilométert tettek meg. Az esetek 78 százalékában tudták teljesíteni a 15 percen belüli helyszínre érkezési időt.