Tócsákban folyt a fradisták vére a Magyar Szigeten

2010.08.09. 17:23 Módosítva: 2010.08.10. 10:33
Három Fradi-szurkoló nem csupán szóbeli fenyegetésben, és megalázó kioktatásban részesült a Verőcén tartott Magyar Sziget Fesztiválon, mint a Hetek két újságírója, hanem brutális verésben is. Több jobboldali portál is foglalkozik a fociszurkolók és a táborlakók véres összecsapásával, amely után a fradista látogatókat kórházba kellett szállítani. A ferencvárosi szurkolók szervezete magyarázatot követel a hallgatásba burkolózó fesztiválszervezőktől.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által szervezett Magyar Szigeten péntek hajnalban egy időben, de három különböző helyszínen legalább 10-12 fekete ruhás alak támadt három Fradi-drukkerre. Az esetről a Hunhír.info nevű szélsőjobbos honlap adott hírt. A lap informátorai szerint a vélhetően előre eltervezett verés során a szurkolók néhány perc alatt olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy kórházba kellett őket szállítani. Egyiküket, B Gyulát meg kellett műteni, de még további operáció vár rá. A lap szerint B. Gyula arcát platinával kellett rögzíteni. A támadók minden valószínűség szerint bokszert és viperát használtak.

Az Index megkeresésére a Pest megyei rendőrkapitányság szóvivője megerősítette, hogy a rendőrség is tudomást szerzett a verekedésről. A szóvivő szerint magánterületen bántalmaztak két férfit, akik súlyos sérülésekkel kerültek kórházba. A váci rendőrkapitányság súlyos testi sértés miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

Gyuszika a verés előtt és után (Forrás: fradimob.hu)
Gyuszika a verés előtt és után (Forrás: fradimob.hu)

A Fradi-szurkolók hivatalos honlapján a szurkolók szervezete közleményben szólította fel a szervezőket, hogy számoljanak be az eset részleteiről. „Követeljük, hogy a HVIM vezetése adjon meg minden segítséget az elkövetők kézre kerítéséhez és ne hallgatással, vagy külsős rendezőkre kenve a felelősséget, próbálják kezelni a helyzetet!” – írják a fradisták, akik szerint a rendezőket felelősség terheli a történtek miatt. A ferencvárosi szurkolók szövetsége szerint ráadásul az elmúlt napokban tapasztalt reakciók alapján a hatvannégy-vármegyések nem az incidens körülményeinek mielőbbi kivizsgálására törekszenek, hanem sokkal inkább az eset elmaszatolása a céljuk.

A Magyar Sziget körül már pénteken kirobbant a botrány, amikor megjelent a Hetek két riporterének beszámolója arról, hogy a szigetet szervező jobbikos képviselő, Zagyva Gyula ostorral fenyegette őket, és kioktatta a riportereket, hogy örüljenek, ha nem verik meg őket. Az újságírókkal azt is közölték, hogy ellenséges területre tévedtek, ahol egyfelől vége a demokráciának, másfelől azt tehetnek velük, amit akarnak. "Lehúzhatnánk a gatyátokat, és meg...nánk titeket, ha innen kikerülnétek, senki sem hinné el."

Hétfőn kiderült, hogy a rendezvény egyik fellépőjét, FankaDelit is úgy kellett kimenekíteni a Magyar Szigetről. A hallgatóságnak nem tetszett a rapper szövege, amelyben kritizálta egy korábbi rendezvény, a Székely Sziget közönségét, ezért a verőcei közönség is nekitámadt.

A HVIM a verés ellenére bajtársnak tekinti a fradistákat

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöksége a sajtóhírek megjelenése után közleményt adott ki a fradisták megveréséről, amelyben azt írták, hogy a „leghatározottabban elítélik” azt a támadást, és jobbulást kívánnak nekik.

A közlemény szerint ismerik őket, sőt sok mozgalmár baráti viszonyt ápol a sértettekkel, akikkel közös tüntetésen, akcióban vettek részt. „A történtek teljes feltárása és a felelősük megbüntetése számunkra is kiemelten fontos.” – írta a HVIM elnöksége, akik szerint „az ilyen konfliktusok csak a nemzeti oldal ellenségeinek malmára hajtják a vizet, akik már jó ideje igyekeznek ellentétet szítani, mert nem érdekük, hogy fennmaradjon az a bajtársi viszony, amely sok év alatt kialakult a nemzeti radikális szervezetek és a szurkolói csoportok között”. A mozgalmunk vezetője, Toroczkai László az eset után telefonon beszélt az egyik megtámadottal, hétfőn pedig személyesen kereste fel a kórházban a másik sértettet, a Magyar Sziget főszervezője, Zagyva György Gyula pedig kedden látogatja meg. Az eset után eltelt három napban számos közismert és elismert fradi szurkolóval beszéltek. A három sértett közül ketten nincsenek kórházban, a harmadik, legsúlyosabb sérülttel pedig „közösen elkezdték az ügy feltárását”. A HVIM szerint nincs sem bandaháborúról, sem pozícióharcról, és az is tévesnek, hogy 8-12 támadó verte meg a szurkolókat, és egyelőre nincs bizonyíték arra sem, hogy viperákat, boxereket használtak.