Zagyva nyomást gyakorolt az ostorral

2010.08.10. 17:01
Zagyva Gyula a Magyar Szigeten közönsége előtt elismerte, hogy nyomásgyakorló eszközként használta a kezében tartott karikás ostort, amikor a Hetek újságíróinak adott interjút. A jobbikos képviselő egy, a rendezvényen készült felvétel tanúsága szerint jókat poénkodott a megfélemlítésen. A szélsőjobbos rendezvény pódiumbeszélgetésén azt is állította, hogy a Fidesz arroganciája is egybecseng a „liberális szemét” újságírókéval.

Azért adott kísérőt a riportkészítésre bejelentkező, de egyben teljes árú jeggyel rendelkező újságírók mellé, nehogy agyonüssék őket – mondta Zagyva Gyula jobbikos képviselő a Magyar Sziget egyik beszélgetős hétvégi rendezvényén, ahol Toroczkai László és Vona Gábor társaságában a néhány nappal korábban kirobbant újságíró-fenyegetési botrányról mesélt hallgatóságának.

Az Index birtokába került hangfelvétel tanúsága szerint Zagyva végig ellenségnek aposztrofálta az újságírókat, akikről többször nyomatékosan állította, hogy hazudnak, és mocskolják a jobboldalt. A Magyar Szigetet szervező országgyűlési képviselőról, egyben a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetőjéről a Hetek múlt heti cikke azt írta, két újságírójukat megfélemlített, és ostorral hadonászva oktatta ki őket arról, hogy ellenséges területen számukra vége a demokráciának. Zagyva a cikk után azt közölte, hogy a lap "a valós tényeket és az elhangzottakat elferdítve" keltette azt a látszatot, mintha életveszélyesen megfenyegette volna munkatársait.

Zagyva a Magyar Sziget közönsége előtt azonban lénygében elismerte, hogy "keményen" bántak a riporterekkel.

A képviselő szerint éppen azért kellett kísérőt adni a „két ellenséges újságíró” mellé, „aki az életét azzal töltötte, hogy a nemzeti oldalt mocskolta, és hazugságokat írt róla”, mert nem tudott volna elszámolni velük, ha véletlenül felismerik, és agyonütik őket. A képviselő a közönség nagy derültsége közepette előadta, hogy amit az újságírók úgy értelmeztek, hogy szabad mozgásukban korlátozták őket, az valójában saját védelmük érdekében történt.

Az is nagy tetszést aratott a magyarszigetesek körében, amikor Zagyva tőlük kérdezte: „egy átlag férfi megijedne-e egy karikás ostortól?" Miután "nem" volt a válasz, „nahát, ezek ilyenek”- utalt a Hetek két riporterére, akik „kislányként mentek sírni a sajtóhoz”, miután „kicsit keményebb hangnemben” kérdezett tőlük. Zagyva elmondta, hogy a Hetek újságíróival folytatott beszélgetés közben „tényleg nyomásgyakorló eszközként” tartotta a kezében a karikás ostort. Poénból – tette hozzá, és értetlenül áll az előtt, hogy az újságírók ettől megijedtek, és úgy értékelték, hogy ezzel megfenyegette őket.

Zagyva egy hosszabb gondolatfutamot is eleresztett, amelyben a közönség előtt elmondta, hogy az egyik érintett újság író éppen egri, ahogy ő maga is. „Nem lennék az ő helyében” – mondta, ha „ezek után” szembejön vele Egerben az utcán. Amikor a beszélgetés moderátora közbeszólt, hogy fenyegetőzik-e, Zagyva gyorsan leszögezte, „nem fogom bántani, nyilván, országgyűlési képviselő vagyok”, de azért egy beszólást így is beígért. A képviselő ugyanakkor azt állította, „nem igaz, hogy anális erőszakkal fenyegetőzött”, ezért a kijelentésért be fogja perelni a lapot.

„Sokadik alkalom, hogy a frontvonalak mögött találkozunk az ellenséggel, ugyanezt látom a parlamenti képviselőkön is, amit ez a két hetekes liberális szemét újságíró csinált” – fordított aztán az országos politika felé az előadáson Zagyva. „Ezek (a többi párt országgyűlési képviselői) is azt hiszik, hogy azért mert húsz éve ott vannak a parlamentben, húsz éve piros szőnyegen járnak, húsz éve kormányőrök védik őket, akkor ők bármit megtehetnek.” A jobbikos azt panaszolta, hogy az MSZP és a Fidesz képviselői nem veszik emberszámba pártja képviselőit az országgyűlésben. „Úgy beszélnek velünk, mintha libát őriztünk volna együtt gyerekkorunkban.” Az „MSZP-sek már annyira nem szórakoznak velünk, azok el vannak foglalva saját bajukkal, azt számolgatják, hogy hány évet fognak kapni”, de a fideszesek a kétharmados arroganciájukkal egyetlen egy jobbikos felszólalást nem hagynak ki beszólásaikkal. „A fideszes arrogancia az egybecseng a liberális média arroganciájával” – állította előadásában Zagyva.