Kövér visszahozná a háromhetenkénti ülésezést

2010.08.11. 08:36
Az új házelnök visszahozná a háromhetes ülésezési rendet, de a Fidesz frakcióvezetője ragaszkodik ahhoz, hogy az ellenzék minden héten gyakorolhassa jogait a parlamentben. A Jobbik nem akar változtatni, az MSZP és az LMP nyitott a tárgyalásra, feltételekkel.

Orbán Viktor egy áprilisi rádióinterjúban megígérte, hogy marad a heti rendszerességű parlament. „Ha jól értettem az ellenzékiek akkori álláspontját, az volt a baj, hogy nem tudtak hetente legalább egyszer kérdéseket föltenni vagy interpellálni, ebből pedig azt vezették le, hogy ilyen értelemben a kormányzás nem áll parlamenti kontroll alatt. Erre figyelni kell, tehát úgy gondolom, hogy az ellenzéknek ezt az igényét méltányolni lehet” - mondta.

Kövér László, a parlament új elnöke viszont az elmúlt napokban több tévéinterjúban is megpendítette a változást. A háromhetenkénti ülésezési rendet azzal is indokolta: most sok esetben összecsúszik a plenáris ülés a bizottsági ülésekkel. "Van, amikor azt kell nézni, hogy hová lehetne besuszterolni egy bizottsági ülést, hogy a képviselők haza tudjanak menni Budapestről a választókerületükbe vagy a családjukhoz, hogy őket is lássák. A rohanás a munka rovására megy" - idézte a házelnök szavait a Népszabadság.

A Fidesz-frakció kész tárgyalni a parlamenti ülésezési rend ésszerűsítéséről. Lázár János frakcióvezető ugyanakkor ahhoz ragaszkodik, hogy az ellenzéki pártok minden héten gyakorolhassák jogaikat a parlamentben, tájékoztatott a képviselőcsoport sajtóosztálya. A KDNP sem elkötelezett a háromhetes ciklus mellett.

A Jobbik határozottan ellenzi az ülésezési rend megváltoztatását, az MSZP és az LMP nyitott a házelnökkel való tárgyalásra.