Orbán februárban találkozott Lauderrel

2010.08.11. 13:49
Az Index úgy tudja, hogy Orbán Viktor idén februárban találkozott a sukorói kaszinóváros ügyében Ronald Lauderrel. Orbán Viktor levelet írt a találkozóról az LMP frakcióvezetőjének, ám a levél az LMP szerint semmitmondó.

Orbán Viktor és Ronald Lauder idén februárban találkoztak, értesült az Index. A találkozó ténye azért érdekes, mert Ronald Lauder amerikai üzletember az egyik kezdeményezője volt a Sukoróra tervezett kaszinóvárosnak. Az építkezés ellen a Fidesz már régóta kampányol, a párt egyik képviselője feljelentéseket tett az ügyben, és a Fidesz a kaszinó-ügyön keresztül élesen támadta Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnököket.

Törvényes keretekről beszéltek

A kormányszóvivő szerint Orbán Viktor miniszterelnök januárban pártelnökként volt jelen a sukorói kaszinóberuházás kapcsán folytatott megbeszélésen. Nagy Anna egy kérdésre válaszolva szerdai sajtótájékoztatón leszögezte: a miniszterelnök sok befektetővel folytatott és folytat tárgyalásokat, amelyek legfontosabb üzenete, hogy Magyarországon be kell tartani a törvényeket, törvényes keretek között kell lefolytatni a beruházásokat. Arra a kérdésre, hogy ez a mondat elhangzott-e januárban is, a kormányszóvivő úgy válaszolt: biztos abban, hogy ott is elhangzott.

A sukorói beruházás több tekintetben is problémás. Az Állami Számvevőszék már megállapította, hogy az állam sokkal értéktelenebb telkekre cserélte el sukorói földjét, és így 700 millió forintos kár érte az országot. Az ügyben rendőrségi nyomozás is indult, ahol tanúként hallgatták meg Bajnai Gordont és Gyurcsány Ferencet is. A beruházást még a Gyurcsány Ferenc vezette kormány minősítette kiemelt beruházásnak.

A sukorói kaszinóvárost (King's City néven képzelték) izraeli és amerikai üzletemberek akarták felépíteni. A beruházók között volt Ronald Lauder amerikai üzletember, az Estée Lauder kozmetikumot gyártó cég örököse, korábban az USA bécsi nagykövete. A Népszava hozta először nyilvánosságra, hogy kaszinó ügyben Orbán és Lauder is találkoztak, amit Orbán sajtófőnöke a Hírszerzőnek kedden meg is erősített.

Azt egyelőre nem tudni, hogy miről beszélgettek és miért találkoztak. A Népszava szerint a találkozó Martonyi János, azóta külügyminiszterré kinevezett ügyvéd házában történt, és Orbán Viktor ott állítólag jelezte, hogy az ő megkérdezése nélkül nem lehet ekkora beruházásba fogni.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője levélben fordult Orbán Viktorhoz az ügyben, követelve tőle hogy árulja el, miről tárgyalt Lauderrel. Azt is kérte, hogy támogassa a Fidesz a párt törvénytervezetét, amely megszüntetné a kiemelt beruházások intézményét.

Orbán írásban válaszolt Schiffernek, és arra is felhatalmazta, hogy a válaszát az LMP nyilvánosságra hozhatja.

Az MSZP is kérdezett Orbántól az ügyben, mégpedig ezt: "Minden beruházás alkalmával kalkulálhatunk azzal, hogy Martonyi úr házában Orbán Viktor elé kell járulnia személyes vizitre minden beruházónak és engedélyt kell kérjen tőle személyesen?" Erre viszont Orbán még nem válaszolt.

LMP: Semmitmondó miniszterelnöki válasz Sukoró ügyében

Az LMP délután megkapta Orbán Viktor miniszterelnök válaszát arra a nyílt levélre, amelyben azt kérdezték, hogy a miniszterelnök milyen okból találkozott sukorói King’s City-beruházásban érdekelt befektetővel idén januárban, áll a párt honlapján. Az LMP azonban sajnálattal állapítja meg, hogy a válaszlevél Schiffer András egyik konkrét kérdésére sem válaszolt.

Továbbra sem tudni, hogy melyik fél kezdeményezte a találkozót. Nem tudni azt sem, hogy miről eset szó a megbeszélésen. A párt felteszi a kérdéstalóban azért találkozott volna Orbán Viktor a Fidesz által élesen támadott beruházás üzletemberével, hogy elmondja neki azt, hogy a Bajnai-kormány alatt véget ért a banánköztársaság korszaka és helyreállt a jogállam?