Rogán a 2014-es főpolgármesterségre aspirál?

2010.08.14. 09:35 Módosítva: 2010.08.14. 09:38
Rogán Antal azért mondhatott nemet a most neki kinéző főpolgármester-helyettesi posztra, mert ő igazából négy év múlva szeretne a Városházára kerülni, de már annak első embereként - legalábbis ez körvonalazódik a Népszabadság forrásai által elmondottakból. Tarlósnak, ha nyer, most négy helyettese lehet.

Csütörtökön kisebb meglepetésre Rogán Antal bejelentette, hogy a neki kinéző főpolgármester-helyettesi poszt helyett – ha a választók is úgy akarják – maradni kíván az V. kerület élén. Döntésében szerepet játszhatott, hogy 2014-ben már ő lehet a párt főpolgármester-jelöltje – írja fideszes forrásaira hivatkozva a Népszabadság.

A lapnak úgy nyilatkozott név nélkül egy kormánypárti politikus, hogy ha Tarlós Istvánt megválasztják ősszel főpolgármesternek a budapestiek, akkor „nagy valószínűséggel ez lesz az első, de az utolsó ciklusa is.” Utána Rogán léphet a színre.

A lap által megkérdezett fideszesek úgy véik, Rogán jókor jó döntést hozott azzal, hogy a belvárosi polgármesterségét nem adja fel most, holott komolyan vonzotta a főpolgármester-helyettesi pozíció is, és erről a hírek szerint érdemi tárgyalások is folytak. Ezt azzal indokolták, hogy „a hűség fontosabb az ambíciónál”, és „az idő neki dolgozik.”

Rogán visszalépése után úgy tűnik, négy helyettesen lesz Tarlósnak, ha megnyeri az októberi választást. A négy helyettesi várományos a jelenlegi állapot szerint György István, aki a városüzemeltetésért felelne, a kereszténydemokrata Bagdy Gábor, Pesti Imre, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa, aki a szociális szférát is felügyelné, és Tarlós István frakciótitkára, Csomós Miklós, akihez az oktatáskultúra területe tartozna.

A cikk szerint az sem zárható ki teljesen, hogy ha a Fidesz–KDNP-szövetségnek nem lesz határozott többsége a közgyűlésben, valamilyen magas városházi posztot ajánlanak fel Jávor Benedeknek is, az LMP főpolgármester-jelöltjének az LMP-s támogatásért cserébe.