Az MTI elnöke helyretette az új médiahatósági elnököt

2010.08.16. 18:29 Módosítva: 2010.08.16. 18:38
Vince Mátyás, az MTI Zrt. elnöke az MTI-n keresztül igazította ki Szalai Annamáriát. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnöke a Népszabadságnak adott interjújában fogalmazott meg kevéssé hízelgő állításokat a hírügynökség működéséről.

Szalai Annamária hétfői Népszabadságnak adott interjújában a nemzeti hírügynökség helyzetéről is elmondta véleményét. Az új médiahatóság új elnöke szerint az MTI piacról szerzett bevételei roppant csekélyek. „Nem láttam, hogy tettek volna különösebb erőfeszítést, hogy növeljék, és főleg átláthatóvá tegyék.” – jelentette ki Szalay.

Az állami tulajdonú hírügynökség vezetője Vince Mátyás viszont másként látja az általa vezetett intézmény helyzetet, eltérő álláspontjának egy MTI-közleményben hangot iis adott.

Vince szerint a hatóság elnökének állításával ellentétben nem minősíthető "roppant csekélynek" az MTI üzleti bevétele. Az idei összbevétel 40 százaléka, mintegy 1,7 milliárd forint számítható üzleti bevételként a „romló piaci viszonyok” ellenére. Az MTI elnöke kifogásolta Szalainak azt az állítását is az MTI "nagyon kényelmesen eléldegélt a költségvetési támogatásból, rendkívüli helyzetekre hivatkozva pedig mindig pluszforrásokat igényelt". Vince szerint a hírügynökségnek így is többször meg kellett húzni a nadrágszíjat, ezért tudott minimális nyereséggel megélni a piacon.

"Szalai Annamária kifogásolja, hogy az egyes médiumok egymástól eltérő előfizetési díjért jutnak hozzá a nemzeti hírügynökség szolgáltatásaihoz. Ennek az az oka, - magyarázta a hírügynökségi vezető -, hogy az MTI a vevők nagysága, valamint a felhasználás jellege szerint más-más árképzést alkalmaz. E díjszabást - az egyes előfizetőkkel folytatandó üzleti tárgyalások kereteit - minden évben a parlamenti pártok delegáltjaiból álló Tulajdonosi Tanácsadó Testület tárgyalja meg és hagyja jóvá."

Az MTI-sek egyébként azóta érezhetik mostohagyereknek magukat, hogy az Index cikke nyomán már januárban kiderült, a Fidesz nemcsak az állami tulajdonú tévék és rádiók összevonását tervezte a választások előtt, hanem azt is, hogy ezzel egy időben megszünteti, vagy lényegesen lecsökkentett létszámúra szervezi át az MTI-t. Az MTI-hez egyelőre nem nyúlt a kormány, ám a médiahatósági elnök kijelentései alapján úgy tűnik, a Fidesz médiafelelősei továbbra sem elégedettek a hírügynökség működésével.