A Jobbik és az SZDSZ közös polgármesterjelöltet támogat

2010.08.17. 17:02
A Jobbik nagykőrösi elnöke és az SZDSZ helyi vezetője is arra kéri támogatóit, a polgármester-választáson szavazzanak Ványi Ambrusra. A nagykőrösi ügyvéd civil szerezetek támogatásával nevezett be a választásra, amelyen az egykori kisgazdával, a Fidesz 2002 óta regnáló polgármesterével, Czira Szabolccsal kell majd megmérkőznie.

Olyan ez, mint Esztergom, ahol mindenki – az MSZP, a Jobbik és az LMP – felsorakozott a fideszes polgármester, Meggyes Tamással szemben – magyarázta az Indexnek a Jobbik nagykőrösi elnöke.

Dénes Dénes szerint Nagykőrösön sem történt más, szükség van a közös fellépésre a változás érdekében, és helyi mezőnyben Ványi Ambrus volt az a pártsemleges jelölt, akit „egyáltalán támogatni érdemes”. A Jobbik mérlegelte, hogy nem elég erős önálló jelölt indításához, úgy döntött, mögé áll. A jobbikos vezető szerint a civilszervezetek és más pártok által támogatott Ványival lehet esély a jelenlegi városvezető leváltására. Dénes szerint Ványi egyébként inkább az ő jelöltjük, mint az SZDSZ-é, hiszen eddig is több vallási szervezet támogatta.

A párt az elmúlt napokban szórólapjain azt állította: a városban mindent átszőtt a korrupció, az önkormányzat csatározások színtere lett, és számos önös érdeket tükröző beruházás került előtérbe a lakosok érdekeivel szemben, ezért szükség van a változásra. A Jobbik saját jelölteket állít a város mind a nyolc választókerületében.

Ványi támogatását az SZDSZ helyi elnöke Kovács István már augusztus elején bejelentette a városi újságnak adott interjújában. Kovács jelezte, hogy szabaddemokrata jelöltek nem lesznek ugyan, de arra kérte az SZDSZ eddigi támogatóit, hogy "liberális értékrendjükből adódóan" szavazzanak "a civil életből érkező valóban független jelöltre".

Czira az országgyűlési képviselői választáson áprilisban 58 százalékos támogatással szerezte meg a nagykőrösi mandátrumot.

A Jobbik-központ szerint nincs támogatás

A Jobbik pártigazgatója, Szabó Gábor cikkünk megjelenése után közleményben cáfolta a nagykőrösi elnök állítását.

Szabó szerint téves hír, hogy a Jobbik olyan független polgármesterjelöltet támogat Nagykőrösön, akit a helyi MSZP és SZDSZ is segít. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Jobbik sem a fideszes, sem a független polgármesterjelöltet nem támogatja. A Jobbik eleve kizárja az önkormányzati kampányban is annak a lehetőségét, hogy akár hivatalos, akár nem hivatalos formában együttműködjön a Magyarországot tönkretevő két politikai párttal, az MSZP-vel és az SZDSZ-szel.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Jelöltállítási Szabályzata szerint a 10 ezer lakos feletti települések esetén – mint amilyen Nagykőrös is – a párt Országos Jelöltállítási Bizottságának meghallgatása és jóváhagyása szükséges minden jobbikos és Jobbik által támogatott független polgármesterjelölt indulásához. Nagykőrösről azonban egyetlen polgármesterjelöltet sem hallgatott meg ez a testület.

Az Indexnek nyilatkozó Dénes Dénes a beszélgetés során azt hangsúlyozta, hogy a város lélekszáma „sajnos” nem éri el a 10 ezret.