Villám némított el egy miskolci rádiót

2010.08.17. 08:38 Módosítva: 2010.08.17. 10:04
Az országon átvonuló zivatarlánc óriási károkat okozott. A tűzoltókat 830-szor riasztották, körülbelül négyszáz háztartásban nincs áram.

Összesen 830 esetben kellett kivonulniuk a tűzoltóknak a hétfői vihar miatt, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Szivattyúzáshoz 196-szor, fakivágáshoz 507-szer, épületkárok felszámolásához 147-szer riasztották őket.

A legtöbbször - 168 esetben - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, de sok riasztás volt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében is.

Két településen mintegy négyszáz fogyasztónál nincs áram Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, közölte Varga Ivett, az E-On Hungária Zrt. kommunikációs munkatársa. Tiszateleken és Ibrányban dolgoznak a szakemberek, akik a hálózatban keletkezett hibákat várhatóan még  délelőtt megszüntetik.

Villám csapott a miskolci Rádió Eper antennájába és az azt tartó árbocba hétfő este, a rádió emiatt elnémult, és azóta sem hallható, közölte Tóth Gábor, a rádió tanácsadója. A kárfelmérés és az adás helyreállítása csak délelőtt kezdődhet meg.

A Budapest és Miskolc között járó InterCity vonatok Füzesabony és Miskolc között minden állomáson és megállóhelyen megállnak, ugyanakkor a Füzesabony és Miskolc között járó személyvonatok nem közlekednek, közölte a vasúttársaság. Kidőlt fák leszakították a felsővezetéket Felsőzsolca és Hernádnémeti-Bőcs között is. Azon a szakaszon jelenleg csak egy vágányon, váltakozó irányban járhatnak a vonatok, ezért további késések várhatók.

Hétfő délután egy zivatarvonal érte el először a dunántúli megyéket, majd kelet felé átvonult az országon heves zivatarokat, felhőszakadásokat, jégesőt és kisebb tornádókat is okozott.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden országszerte változóan felhős idő követi több órás napsütéssel. Helyenként előfordulhat kisebb záporeső. Általában mérsékelt, néha kissé élénk lesz a változó irányú szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23-27 fok között alakul, késő este 16-21 fok várható.