45 km/h-nál erősebb szélnél lefújják a tűzijátékot

2010.08.18. 16:27 Módosítva: 2010.08.18. 16:27
Több újdonsággal is készül a kormány az augusztus 20-i ünnepségekre: felvonul a Nemzeti Lovas Díszegység, légi parádé helyett hajós felvonulás lesz a Dunán, a rakparton pedig magyar gasztrosétány várja az érdeklődőket.

Nagy Anna kormányszóvivő elmondta: a nemzeti ünnep a jótékonyság, az összefogás jegyében zajlik. Az este kilenckor kezdődő tűzijáték előtt öt perccel gyújtják meg azokat a gyertyákat, amelyeket a helyszínen 200 forintért lehet megvásárolni, és az abból származó bevételt segélyszerveteken keresztül juttatják el az árvízkárosultakhoz. A gasztrosétányon résztvevő gazdák a bevételeik egy részét szintén az árvízkárosultaknak ajánlják fel.

Az első öt napon a 1749-es hívószámon már csaknem 2,5 millió forint gyűlt össze adományokból.

A reggeli Kossuth téri zászlófelvonáson - rendhagyó módon - Szvorák Katalin énekli a Himnuszt, amelyet korábban katonazenekar játszott.

A biztonsági intézkedésekről a kormányszóvivő elmondta: 45 kilométer/órás sebességnél erősebb szél esetén lefújják a tűzijátékot; a rakpart teljes kiürítéséhez fél óra kell, az esetlegesen érkező viharokról egy órával korábban hírt kapnak.

Húsztagú - tűzoltókból, mentőkből, meteorológusokból, pirotechnikusokból álló - szakértői csoport felügyeli az ünnepi programok biztonságot. Ha bármilyen rendkívüli, az emberek biztonságát veszélyeztető esemény történik, megszakítják a rendezvényeket. Arról a Margit híd és az Erzsébet híd között kihelyezett hangosító-berendezéseken keresztül azonnal értesítik a nézőket.

Csütörtök este kilenckor a budai felső rakpartot a Lánchíd utcáig
lezárják; a Lánchíd és az Erzsébet híd között a pesti alsó rakpartokat már szerdán lezárják más rendezvény miatt; augusztus 20-án este hat órától a Margit híd és az Erzsébet híd között mindkét oldalon lezárják a rakpartokat; az Erzsébet hídra péntek este hat órától nem engedik fel az autókat. További részletek a forgalomkorlátozásokról itt>>>

A Margit hidat augusztus 20-án este a gyalogosok elől is lezárják.