Adminisztrációs hibának nevezik Cs. István kései leszerelését

2010.08.18. 21:53
A Katonai Biztonsági Hivatalnál (KBH) folyamatban lévő feltáró vizsgálat megállapította, hogy a szolgálat korábbi vezetése valószínűleg adminisztratív hibát követett el, amikor a kapcsolat megszűnése ellenére is csak 2009 májusában zárták ki a KBH rendszeréből Cs. Istvánt, a romagyilkosságok egyik gyanúsítottját.

Mint azt a KBH a föllelhető iratok áttanulmányozása után közölte, Cs. Istvánt szerződéses katonai szolgálatának idején - a KBH korábbi vezetésének állításával ellentétben - valóban beszervezték.

Folyamatosan kapott feladatokat, és adott jelentéseket a későbbi, féléves koszovói külszolgálata idején is, amely 2008 februárjában ért véget. Cs. István ezt követően egészségügyi szabadságon volt, és tartótisztjének állítása szerint a 2009-ben történt leszereléséig nem találkoztak - olvasható a Honvédelmi Minisztérium szerdai közleményében.

Tény viszont - mint írták -, hogy 2009 júliusának végén a KBH akkori vezetése elrendelte, hogy a kapcsolattartók keressék meg informátoraikat, és a romagyilkosságokkal összefüggő jelenségekről kérdezzék őket. Ennek értelmében kezdeményezte Cs. Istvánnal a találkozót a tartótisztje. Ez meg is történt, de ekkor a jegyzőkönyvek tanúsága szerint érdemi információ nem hangzott el.

Cs. Istvánnak a 100 millió forintos vérdíjra utaló kijelentését a kapcsolattartó nem ítélte ilyennek, tették hozzá.

A közleményben kitértek arra, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter az előző Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjaként részt vett a romagyilkosságokkal kapcsolatos titkosszolgálati felelősség vizsgálatában, és így általános tapasztalatokat is szerzett a KBH akkori működéséről. "A többi között ezen ismeretei is megalapozták, hogy a tárca átvétele után haladéktalanul leváltotta a KBH korábbi főigazgatóját, és mindkét helyettesét". Ezt követően néhány héten belül további 53 embert mentettek fel, vagy küldtek nyugállományba.

A KBH jelenlegi vezetése a honvédelmi miniszter "teljes bizalmát bírva továbbra is minden szükséges intézkedést meghozva segíti az igazságszolgáltatás működését" - zárul a közlemény.

A Magyar Nemzet szerdán azt írta, hogy Cs. Istvánnak 2006 elején egy debreceni motoros társaságot és a focicsapat ultráit kellett figyelnie, majd az őszödi beszéd utáni tüntetések alatt Budapesten is kapott feladatot a KBH-tól.