Sokkal kisebb lesz a tűzijáték

2010.08.19. 14:57
Augusztus huszadika az év 232. napja, ilyenkor ünnepeljük államalapító I. István királyt, a magyar hagyományok szerint ezen a napon véget ér a cséplés, az új búzából megsütik az első kenyeret és az állam súlyos forintmilliókat költ tűzijátékra. A 2010-es ünnep kivétel: a legtöbb település a tűzijátékon spórol és kivételesen magas rangú állami kitüntetéseket sem adnak idén. Szép idő és útlezárás viszont bőven lesz.

Hasonlóan az előző évekhez az állami ünnepségsorozat programjai a Kossuth téri zászlófelvonással kezdődnek, és 11-től ünnepélyes katonai eskütétellel folytatódnak a Hősök terén. Az Ország Tortáját este 8 órakor vágják fel, a tűzijáték 21 órakor kezdődik. Az idei nyerő torta a veresegyházi Sulyán Cukrászda Szilvagombóc szelete, amit augusztus 20-án az ország több száz cukrászdájában azonos recept szerint árusítanak. Az állami programok részleteiről itt lehet tájékozódni , az ünnepség mindenhol szerényebb lesz, mint máskor. A nagyvárosokat követően az elmúlt napokban több száz kisebb település önkormányzata is úgy döntött, takarékoskodnak augusztus 20-án.

Magyarország Tortája 2010-ben
Magyarország Tortája 2010-ben

Szerényebb a show

Legtöbben a tűzijátékon spórolnak, a nagyvárosok (Budapest, Pécs, Miskolc, Szeged, Békéscsaba) az árvízkárok helyreállítására szánják a megtakarított pénzeket, a Napi Gazdaság beszámolója szerint a kisebb településeknek pedig kapóra jön a spórolási hullám, így ők is a szokásosnál szerényebb ünnepséget tartanak.

Korábban a Mondjunk le a tűzijátékról az árvízkárosultak javára! című Facebook-csoportból indítva komoly társadalmi igény mutatkozott arra, hogy maradjon el az ilyenkor szokásos hatalmas budapesti pirotechnikai bemutató. Több mint 275 ezren csatlakoztak az online közösséghez, de végül a kormány csak részben engedett a nyomásnak. Most a szokásos összeg felét, 150 millió forintot költik az ünnepségre, a maradékot az árvíz sújtotta térség közintézményeire fordítják. A tűzijáték előtt 200 forintos, jótékonysági gyertyákat is árusítanak.

tuzijatek

Nem lesz kitüntetés, de lesz lovasfelvonulás

Lesz néhány újdonság is, például felvonul a Nemzeti Lovas Díszegység. Az ebben résztvevő lónak négy évnél idősebbnek, bottal mérve legalább 168 cm marmagasságúnak, szép külleműnek, korrekt lábszerkezetűnek, egészségesnek és heréltnek kell lennie. A betiltott légi parádé helyett hajós felvonulás lesz a Dunán, a rakparton pedig magyaros gasztrosétányon lehet kajára költeni a pénzt.

A szerényebb ünnepen rangos állami kitüntetéseket sem adnak, a kormányszóvivő szerint azért, mert a kormányváltás után nem volt elég idő arra, hogy a kabinet megtegye a kitüntetésekhez szükséges előkészületeket. Október 23-ára halasztják az átadást, 2011-ben pedig ismét augusztus 20-án adnak szépen fénylő kitűzőket, így a többi között a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét és Középkeresztjét is. Egyedül a honvédelmi miniszter által adományozott kitüntetéseket nem érinti a halasztás, úgy tűnik, ott volt idő kitalálni, hogy ki volt a legügyesebb.

Kellemes, ünnepi idő lesz

Az idővel nem lesz gond, kellemes, az évszaknak megfelelő időjárásra számíthatunk az ünnepen. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az Indexnek azt mondta, hogy a nap első felében még felhős lehet az idő, de a nap második felében már sütni fog a nap és gyenge lesz a szél. A minimum hőmérséklet pénteken 15, a maximum 26 fok lesz.

A meteorológus arra is kitért, hogy mivel hidegfront érinti a Kárpád-medence térségét csütörtökön, majd péntekre virradóra, a legfrissebb számítások szerint 10-20 százaléknyi esélye lehet annak, hogy mégis lesznek záporok. A váratlan időjárási helyzetekre szerencsére van terve a kormánynak: ha 45 kilométer/órás sebességnél erősebb a szél, lefújják a tűzijátékot. A rakpart teljes kiürítéséhez 30 perc kell, az esetlegesen érkező viharokról egy órával korábban hírt kapnak.


Augusztus 20-i forgalomkorlátozás a fővárosban - lezárások nagyobb térképen való megjelenítése

Összehangolt lesz a munka, egy központi bázis felügyeli az augusztus 20-i ünnepi rendezvényeken résztvevők biztonságát. A bázison 20 fős szakértői gárda dolgozik majd, köztük például a katasztrófavédelem, mentők, BKV, hajózási felügyelet munkatársai és meteorológusok is.

Csütörtöktől a meteorológiai szolgálat félóránként küld jelentést a bázisra, ami azért fontos, mert a rakpartok kiürítéséhez 30 perc kell, vagyis ha egy órával korábban kapják meg a riasztást, akkor is lesz rá elég idő. Az Országos Mentőszolgálat is kiemelt munkarendben várja az augusztus 20-i ünnepet, a szokásos létszámon felül 27 mentőegység és száz mentődolgozó lesz szolgálatban. Idén először a rendezvények helyszínein a Magyar Vöröskereszt gyalogos elsősegélynyújtói is dolgoznak, ők a tömegben látják el a kisebb balesetek sérültjeit, és a rosszulléteket.


Augusztus 20-i forgalomkorlátozás a fővárosban - megállni tilos nagyobb térképen való megjelenítése

A Margit hídra gyalog sem lehet menni

Idén a hidakon nem lesz tűzijátékindító hely, a rakétákat kizárólag a víz felé indítják három uszályról. Biztonsági okokból teljesen lezárják a Margit hidat a gyalogos és kerékpáros forgalom elől augusztus 20-án este 6 és éjfél között.

A nemzeti ünnepen rengeteg útlezárásra kell számítani, este Buda és Pest között is nehéz lesz a közlekedés. A rendőrség itt és itt összegezte azokat az utcákat, amelyeken tilos megállni, és amelyeket meghatározott időpontokban lezár a rendezvények miatt. A korlátozás elsősorban a belvárost, illetve I., II., V., IX., XI. kerületi utcákat érinti.